Ocena brak

Żółw obrzeżony

Autor /Bill Dodano /12.01.2012

Rodzina żółwie lądowe (Testudinidae)  

Wygląd: charakterystyczną cechą dorosłego żółwia obrzeżonego są dość silnie wydłużone i wygięte ku górze tarcze brzeżne tylnej części karapaksu. Tarcze te wydłużają się stopniowo wraz ze wzrostem żółwia, w związku z czym młodego osobnika trudniej odróżnić od innych gatunków żółwi lądowych, niż dorosłego.

Najpewniejszą cechą umożliwiającą prawidłowe oznaczenie żółwia obrzeżonego jest barwa grzbietowej części pancerza i brak występujących u innych gatunków żółwi stożkowatych zrogowaceń na tylnej stronie tylnych nóg w pobliżu nasady ogona (zrogowaceń takich nie ma również żółw grecki) ciemne, a u osobników o długości 20-50 cm czarne, obrzeżenia dużych tarcz karapaksu nie dochodzą do zawsze żółtawych ich środków.

Występowanie: Grecja na południe od Olimpu oraz niektóre wyspy na Morzu Egejskim. Żyje również na Sardynii, na którą jednak został prawdopodobnie wsiedlony lub zawleczony.

Środowisko: porośnięte krzewami, kamieniste stoki gór i wzgórz; w rejonach, w których współwystępuje z żółwiem greckim, wycofuje się w wyższe położenia górskie.

Tryb życia: Chętnie przebywa na skrajach gęstych zarośli graniczących z terenami otwartymi. Zapada w niezbyt głęboki sen zimowy; budzi się zwykle pod koniec kwietnia lub na początku maja. W czasie wielkich upałów kryje się w cieniu.

Rozród: do godów przystępuje wkrótce po zakończeniu snu zimowego. Kilka tygodni później samice składają 3-10 jaj do samodzielnie wykopanych jam.

Pokarm: niemal wyłącznie różne części roślin.

Podobne prace

Do góry