Ocena brak

Żółw kaspijski

Autor /Bill Dodano /12.01.2012

Rodzina żółwie słodkowodne (Emydidae)

Wygląd: podobny do żółwia błotnego, od którego różni się jaśniejszym ubarwieniem, ciągłymi jasnymi smugami na bokach głowy, szyi i na nogach oraz obecnością w plastronie tarczy pachwinowej (rys.). Pancerz oliwkowobrązowy, u młodych osobników jaśniejszy, często żywo brązowy z czerwonawym lub żółtawym rysunkiem. Środkiem karapaksu biegnie wyraźny kil, u dorosłych osobników zachowujący się przynajmniej w tylnej części pancerza. Przednia część plastro-nu nie jest ruchoma. Długość do 35 cm.  

Występowanie: Półwysep iberyjski, południowa część Półwyspu Bałkańskiego, wyspy na Morzu Egejskim, Cypr, Zakaukazie, Dagestan, pn.-zach. Afryka, zach. Azja.

Środowisko: wody stojące i powoli płynące, niekiedy również duże rzeki.

Tryb życia: w niektórych rejonach zapada w sen zimowy, a w razie wyschnięcia zbiorników - w sen letni.

Rozród: kopulacja odbywa się zwykle w wodzie; samica składa 6-12 jaj w samodzielnie wykopanej jamie na brzegu.

Pokarm: żaby, duże owady, wodne skąpo-szczety, niekiedy także rośliny.

Podobne prace

Do góry