Ocena brak

Żółw błotny

Autor /Micky78 Dodano /27.06.2013

Emys orbicularis (L.), rodzina Emydidae — żółwie słodkowodne. Jest jedynym obecnie żółwiem, którego północna granica występowania sięga do Europy Środkowej. Dorasta do 300 mm długości. Rozprzestrzeniony jest w Europie Południowej i Środkowej (do 55° szerokości geograficznej północnej), w południowo-zachodniej Azji i w północno-zachodniej Afryce. W Europie Środkowej występuje miejscami.

Utrzymał się jeszcze na nizinach pod Karpatami, gdzie żyje w małych zbiornikach wodnych gęsto porośniętych roślinnością. Samica składa w kwietniu 5—12 jaj na suchym, najczęściej piaszczystym, nasłonecznionym brzegu, gdzie je zagrzebuje. Jaja mają twardą skorupkę. Młode wylęgają się w końcu sierpnia. Żółw błotny jest mięsożerny, żywi się przede wszystkim kijankami, owadami, skorupiakami, żabami i rybami. Zimuje w mule na dnie wód. Pod wodą wytrzymuje stosunkowo długo; może wówczas częściowo oddychać także za pomocą pęcherza moczowego i ujścia kloaki.

Obecnie gatunek ten jest w Europie Środkowej bliski wymarcia w wyniku przeprowadzanych prac melioracyjnych, które bezpośrednio oddziałują na środowisko życia żółwia. Z gatunków żółwi, które zostały introdukowane w Europie Środkowej, należy wymienić przede wszystkim żółwia greckiego — Testudo hermanni (Gmel.), żółwia śródziemnomorskiego — Testudo graeca L. i żółwia stepowego — Agrionemys horsfieldii (Gray.).

Podobne prace

Do góry