Ocena brak

Ziołolecznictwo w chorobach alergicznych

Autor /desuk Dodano /10.01.2013

Alergię trudno wyleczyć całkowicie, może ona jednak przejść w okres spokoju(utajenia), a niekiedy udaje się w znacznym stopniu odczulić organizm na działaniepewnych alergenów. Można też łagodzić objawy odczynów alergicznych przezodpowiednie leki, podawanie wapna, a także przez stosowanie niektórych ziół. Zawszejednak podstawową drogą zapobiegania odczynom uczulenia jest poznanie alergenu iunikanie z nim kontaktu przez całe życie.Nadwrażliwość na alergeny jest cechą indywidualną, często wrodzoną (tzw. skazaatopowa). Jej przyczyną są określone „defekty” genetyczne ludzi, których określamymianem atopików. Zaburzenia atopowe pojawiają się zazwyczaj w okresie wczesnegodzieciństwa (niemowlęctwa) i mogą utrzymywać się przez całe życie, ujawniając się wróżnej formie, np. u dziecka atopowego alergeny pochodzące z pożywienia, wewczesnym dzieciństwie dają przeważnie objawy skórne (wyprysk), potem u dzieckastarszego — objawy ze strony układu oddechowego (astma, nieżyty nosa) lubpokarmowego (nudności, wymioty, napadowe bóle w jamie brzusznej).Duże znaczenie ma odpowiednie karmienie dziecka atopowego, najpierw najlepiejpiersią, później konieczne jest unikanie potraw o właściwościach alergizujących, np. zryb, również z mleka krowiego (czasami właściwsze są przetwory z mleka kwaśnego,np. jogurt). Właściwości alergizujące wykazuje wiele produktów spożywczych, ziół,warzyw, owoców (najczęściej zabarwionych pomarańczowoczerwono), np. truskawki,poziomki, maliny oraz pomidory, cebula, owoce cytrusowe, kakao, orzechy, migdały iin.

Unikać też trzeba nadmiaru białka pochodzącego z jaj, mleka krowiego, mięsawieprzowego, ryb. Częstym alergenem pokarmowym są zarodniki grzybówpleśniowych znajdujące się na zepsutych owocach, jarzynach, źle wysuszonych iprzechowywanych ziołach, w spleśniałych serach i konfiturach. Unikać należywyrobów spożywczych (np. cukierków, napojów) sztucznie barwionych iaromatyzowanych.Dziecko alergiczne powinno się znajdować pod stałą opieką lekarza specjalisty, któryna podstawie odpowiednich testów ustali alergeny i zastosuje właściwe postępowanieodczulające. Ważne jest również leczenie objawowe, ponieważ niektóre odczynyalergiczne są nie tylko bardzo przykre, ale i groźne. W leczeniu stosuje się środki antyalergiczne, przeciwzapalne, ściągające, znieczulające,rozkurczające oskrzela, uspokajające i in. Można w tym celu szeroko wykorzystywaćrośliny lecznicze, zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.Duże znaczenie ogólne w leczeniu dolegliwości alergicznych u dzieci starszych mająsurowce typu ,,depurativa”, czyli „czyszczące krew”, ułatwiające usuwanie zorganizmu zbędnych metabolitów, które mogą być wewnętrznymi (endogennymi)alergenami. Do surowców tego typu należą — używane najczęściej — korzeń łopianu(Radix Bardanae) lub sok łopianowy (Succus Bardanae), korzeń mniszka lekarskiego(Radix Taraxaci) i sok mniszkowy (Succus Taraxaci), liście pokrzywy (FoliumUrticae), suszone lub świeże (spożywane w formie sałatek), liście czarnej porzeczki(Folium Ribis nigri) — wykazujące działanie przeciwzapalne zbliżone do działaniahormonalnych leków steroidowych.Z powyższymi ziołami współdziałają surowce moczopędne oraz żółciopędne iżółciotwórcze usprawniające trawienie oraz drogi wydalania nie strawionychmetabolitów. Używa się w tym celu często kłączy perzu (Rhizoma Agropyri), liści ipączków brzozy (Folium Betulae, Gemmae Betulae), ziela rdestu ptasiego (Her-baPolygoni avicularis), korzeni czarnej rzodkwi (Raphanus sativus var. niger), najlepiej wstanie świeżym (surówki) lub w postaci soku (łyżeczka — łyżka soku rozcieńczonawodą lub mlekiem 1 raz dziennie, godzinę przed posiłkiem), ziela dziurawca (HerbaHyperici). Dla małych dzieci szczególnie użyteczny w alergiach jest rumianek (FlosChamomillae), podawany wewnętrznie i zewnętrznie oraz wiesiołek (nasiona lub olej)— Oenothera paradoxa Hudziok. 

W alergiach u dzieci starszych i młodzieży niekiedy wskazane jest podanie środkówłagodnie przeczyszczających w celu wydalenia produktów niewłaściwie przetrawionegobiałka. Stosuje się w tym celu najczęściej gotowe preparaty, np. syrop Rhelax czytabletki rzewieniowe, ziółka Normogran lub Neonormosan i in.Dobre efekty uzyskuje się przy podawaniu w chorobach alergicznych przetworów zkorzenia lukrecji (Radix Glycyrrhizae), a także stosowaniu surowców flawonoidowych,np. ziela fiołka trójbarwnego (Herba Violae tricoloris), antocyjanowych, np. owocówbzu czarnego (Fructus Sambuci), owoców czarnej porzeczki, owoców aronii (FructusAroniae), karotenoidowych i witaminowych, np. owoców róży (Fructus Rosae),krzemionkowych, np. ziela skrzypu (Herba Equiseti). Należy również w alergiachuwzględniać podawanie surowców łagodnie uspokajających, jak kwiaty lipy (FlosTiliae), rumianku, korzenie kozłka (Radix Valerianae), lub stosować odpowiedniepreparaty (Neospasmin, Passispasmin, Nervogran, Nervosan, Nervosol).Ze względu na występowanie w alergii przewlekłych objawów uszkodzenia naczyńwłosowatych skóry, błon śluzowych i narządów wewnętrznych (obrzęki i wysięki)szczególnie wskazane jest stosowanie ziół w ciągu dłuższego czasu, i to najlepiej wformie preparatów złożonych oraz mieszanek ziołowych wykazującychwielokierunkowe działanie: np. w alergii atopowej różnego typu można podawaćdzieciom codziennie do picia następującą herbatkę: kwiaty rumianku, liście pokrzywy,ziele rdestu ptasiego, skrzypu i fiołka trójbarwnego oraz owoce róży w równychczęściach zmieszać i używać do parzenia „herbaty” (½ do 1 łyżki mieszanki na szklankęwody).

Podobne prace

Do góry