Ocena brak

Zimień chłodolub

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 0,5 cm. Podobny do koziułek, z długimi nogami ale znacznie mniejszy.

Środowisko: lasy, ogrody, parki, zarośla; w górach do wysokości ponad 3000 m n.p.m.

Występowanie: w całej Europie.

Liczebność: w chłodnych porach roku zimienie są najpospolitszymi owadami. Czasami tworzą w locie spore roje. Aktywne o zmroku i nocą.

Rozród: jesienią łączą się w czasie swoistych lotów godowych. Jaja składają do ziemi, gdzie żyją również robakowate larwy, zaopatrzone na obydwu końcach ciała w przetchlinki. Przepoczwarczenie odbywa się w glebie. Poczwarki są łatwe do rozpoznania dzięki widocznym na ciele zawiązkom skrzydeł i czułków. Przed wylęgnięciem się dorosłego zimienia, poczwarki wydostają się na powierzchnię.

Pokarm: rozkładające się szczątki roślinne.

Uwagi: pokrewny gatunek żyje jedynie w jaskiniach zamieszkanych przez nietoperze, gdzie żywi się ich odchodami.

Do góry