Ocena brak

ZGNILIZNA TWARDZIKOWA

Autor /dymka Dodano /12.03.2013

ZGNILIZNA TWARDZIKOWA — chorobagrzybowa powszechnie występująca na bardzowielu, głównie mięsistych, roślinach uprawnych;zwłaszcza często występuje na buraku, kapuście,marchwi, selerze, ogórku, pietruszce, sałacie, słoneczniku,cebuli, grochu, ziemniaku, pomidorze,melonach oraz na wyżlinie, dalii, ostróżce, k osaćcu, łubinie, petunii, cynii. O b j a w y : nałodydze, najczęściej u podstawy, występująszkliste, miękkie plamy, czasem opasujące łodygę;młode rośliny, np. sałata, po paru dniachmiękną, wiotczeją; wewnątrz pustych łodyg (np.ziemniaka) ukazuje się biała, watowata masa(-►gizybnia), która również pokrywa obficiepowierzchnie gnijących roślin w wilgotnym powietrzu,a w przechowalni może pokrywać grubymkożuchem całe sterty ziemiopłodów, jakwarzywa korzeniowe lub kapusta; wśród białejmasy już po kilku dniach mogą tworzyć sięgładkie, najczęściej kulistawe guzki (-*pTzetrwalniki),o kilku milimetrach średnicy, najpierwbiałe, później z wierzchu czarne, twarde; caprzechowywanych warzywach osiągają one czasemśrednicę kilku centymetrów lub (jak np. naowocostanie słonecznika) przybierają postać rozległejsiatki.

Podobne prace

Do góry