Ocena brak

Zbrojec dwuzębny

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1-1,5 cm. Na osobliwie ukształtowanej tarczce znajdują się dwie czerwone plamki. Czułki są bardzo długie. Przy ich pomocy zwierzęta te mogą „wymacać" zdobycz.

Środowisko: lasy liściaste i mieszane, ogrody.  

Występowanie: Europa, północna Azja.

Liczebność: pospolity.

Rozród: zapłodnione samice składają jaja na wierzchniej stronie liści, gdzie przezimowują. Dopiero na wiosnę wylęgają się z nich małe larwy. Po pięciokrotnym linieniu zbrojce stają się dojrzałe płciowo. W lipcu lub sierpniu można je spotkać w lasach, gdzie tępią między innymi mszyce.

Pokarm: zarówno larwy jak i dorosłe zbrojce są drapieżnikami. Odżywiają się wysysając larwy owadów.

Uwagi: tak jak u prawie wszystkich pluskwiaków różnoskrzydłych charakterystyczne jest i dla tego gatunku tarczówkowatych występowanie w ciągu roku tylko jednego pokolenia.

Podobne prace

Do góry