Ocena brak

Zatrucie salaterą

Autor /podlewaczka Dodano /15.02.2013

Jest to azotan sodu lub potasu (NaNOa, KNOs). Saletrę sodową i potasową stosuje się głównie jako nawóz sztuczny, ponadto służy do peklowania mięsa oraz do wyrobu, prochu strzelniczego. Saletra potasowa jest bardziej toksyczna niż sodowa.

Objawy kliniczne. Saletra przyjęta doustnie przede wszystkim działa drażniąco. Występują wymioty, niekiedy krwawe, i biegunka. Wchłonięcie saletry potasowej może prowadzić do wzrostu stężenia jonów potasu we krwi, zaburzeń czynności serca i zgonu. W przewodzie pokarmowym dochodzi do częściowej redukcji azotanów do azotynów, które wywołują methemoglobinemię.

Leczenie. Stosuje się płukanie żołądka oraz wyrównuje zaburzenia wodno-elektrolitowe pod kontrolą elektrolitów w surowicy krwi. W przypadku methemoglobinemii postępuje się jak w zatruciach azotynami.


Podobne prace

Do góry