Ocena brak

Zastosowanie chłodnictwa i sprężonych gazów

Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014

W gospodarce energetycznej zakładów oprócz gospodarowania parą wodną i energią elektryczną duże znaczenie ma chłodnictwo i gospodarka sprężonymi gazami. Sprężarki stosowane w obu powyższych przypadkach są odbiornikami dużych ilości energii elektrycznej, dostarczając w zamian innych nośników energii.

Sprężarki wchodzą w skład agregatów chłodniczych wytwarzających „zimno”.

Spośród sprężonych gazów największe znaczenie ma sprężone powietrze, będące jedną z form energii stosowanej w nowoczesnych rozwiązaniach techno-

logicznych (pneumatyczne sterowanie, transport materiałów sypkich, przetłaczanie cieczy). W zakładach przemysłu spożywczego, głównie zamrażalniczych, najczęściej są spotykane sprężarki wyporowe (tłokowe, śrubowe), a także przepływowe (wentylatory, dmuchawy). Rozpowszechnione są układy chłodnicze działające na zasadzie parowania. Są to układy sprężarkowe i absorpcyjne.

Do utrzymywania w komorach chłodniczych i zamrażalniczych temperatury niższej od otoczenia, niezbędne jest odprowadzanie z nich energii cieplnej dopływającej z różnych źródeł. Do odprowadzenia tej energii służy czynnik chłodniczy. Ilość energii cieplnej doprowadzonej do komór w ciągu doby ulega wahaniom. Rodzaje ciepła doprowadzanego do komory są następujące:

-    ciepło przenikające z otoczenia, ze względu na wyższą temperaturę otoczenia przez znaczną część roku;

-    ciepło odprowadzane z produktów (chłodzenie, mrożenie);

-    ciepło zużyte do odprowadzenia wilgoci z produktów;

-    ciepło wprowadzane z opakowaniami i urządzeniami do składowania produktu;

-    ciepło wentylacji (chłodnie);

-    ciepło pracy silników zainstalowanych w komorach;

-    ciepło pracy ludzi;

-    ciepło oddychania owoców i warzyw (chłodnie-przechowalnie).

W przypadku zamrażalni pobór energii elektrycznej w okresie letnim jest ok. 50% większy, niż w okresie zimowym, co wynika głównie z kampanijności pracy tuneli zamrażalniczych.

 

Podobne prace

Do góry