Ocena brak

Zasoby wodne HYDROSFERY i ich charakterystyka

Autor /Dymitr Dodano /22.09.2011

HYDROSFERA – to wodna powłoka Ziemi. Zasoby wodne hydrosfery to ok. 1454 mln km³ wody. Największą część hydrosfery obejmują:

- wody wszechoceanu – 94% ogólnej ilości wody;

- wody podziemna – 4,1%;

- lodowce i lądolody – 1,65%;

- wody w jeziorach – 0,02%;

- wilgoć glebowa – 0,006%;

- woda w atmosferze – 0,001%;

- woda w rzekach – 0,0001%.

Powyższe zasoby wodne hydrosfery są w ustawicznym ruchu oraz przechodzą w różne stany skupienia, czyli biorą udział w ciągłym obiegu wody w przyrodzie. Na ten obieg składają się następujące procesy:

- parowanie z otwartych powierzchni wodnych;

- unoszenie pary wodnej ku górze i jej przemieszczanie;

- kondensacja pary wodnej -> powstawanie chmur;

- powstawanie opadów atmosferycznych;

- opad atmosferyczny spływa po powierzchni lub wsiąka w grunt, zasilając w ten sposób wody powierzchniowe płynące, stojące lub podziemne (gruntowe);

- ponowne parowanie i cykl się powtarza.

CHARAKTERYSTYKA zasobów wodnych hydrosfery:

a) wody wszechoceanu – obejmują obszar 361 mln km², co stanowi 71% powierzchni globu ziemskiego. Przeciętna głębokość wynosi 3800m. Ten olbrzymi obszar wodny rozdzielony jest kontynentami lub granicami umownymi na 3 wielkie zbiorniki wodne: Ocean Spokojny – 180mln km², Ocean Atlantycki – 106mln km² i Ocean Indyjski – 75mln km². Mniejsze części oceanów, oddzielone w sposób mniej lub bardziej wyraźny od wód otwartych – są nazywane MORZAMI, zatokami np. Meksykańska, Bengalska, czy Zatoka Biskajska.

Wody wszechoceanu ze względu, iż zajmują aż 94% objętości całej hydrosfery znajdują się w ciągłym ruchu i mają ogromne znaczenie przyrodnicze i gospodarcze.

Woda wszechoceanu jest słona (zawiera znaczną ilość rozpuszczonych soli mineralnych) – średnie zasolenie 35%o {promile} = 35g/L). Głównym składnikiem tych wód jest NaCl (chlorek sodu) = sól kuchenna. Temp. Wód wszechoceanu zależy od temperatury powietrza i jest zróżnicowana w zależności od szerokości geograficznych.

b) wody podziemne czyli wody, które wsiąkły w podłoże. Jeżeli warstwa zgromadzonej wody – czyli tak zwana warstwa wodonośna, leży na większej głębokości – to wody jej noszą nazwę wód gruntowych. Odznaczają się one dobrym przefiltrowaniem przez podłoże i dlatego są często wykorzystywane do picia. Wody gruntowe – nie są zawsze wodami chemicznie czystymi – tzn. zawierają zawsze pewną ilość rozpuszczonych w sobie składników mineralnych i jeżeli w 1 litrze wody występuje 1gr. substancji mineralnych, co nadaje jej wyraźny smak, to wodę tę nazywa się mineralną. Wody mineralne – mają duże znaczenie w lecznictwie, dlatego w miejscach ich występowania rozwinęły się ośrodki uzdrowicielskie – np. „Połczyn Zdrój”, „Cieplica Zdrój”.

Podobne prace

Do góry