Ocena brak

Zamówienia towaru przez sklepy i ich dystrybucja

Autor /Ignacy123 Dodano /23.06.2011

Decyzje dotyczące zamawiania towarów do sklepów muszą uwzględniać potrzeby konsumentów oraz braki w zaopatrzeniu produktów. Zamówienia dla sklepów robione są za pośrednictwem systemu komputerowego , za pomocą specjalnych czytników kodów kreskowych. Zamówienia w firmie można zaliczyć do zamówień wewnętrznych ze względu na posiadany magazyn i zewnętrznych kierowanych do innych dostawców z poza własnego przedsiębiorstwa. Zamówienia ze sklepów zbierane i tworzone są w dzień poprzedzający przewidzianą dostawę.

Każdy brakujący asortyment poprzez jego kody kreskowe zostaje wczytany do systemu w odpowiedniej ilości, w momencie stworzenie całego zamówienia zostaje ono przesłane z systemu (ze sklepu do komputera centralnego). Biuro Centralne i magazyn są połączone systemem . Po transmisji danych ze sklepów Dział Zamówień rozpoczyna generować zamówienia na artykuły świeże, a ekspedycja w magazynie realizować zamówienia na towar trwały. Ekspedycja przygotowuje palety z zamówionym asortymentem i wysyła je transportem do sklepu następnego dnia.

Zamówienia na artykuły swieże są przesyłane do dostawców zgodnie z ustalonym planem. Tylko dystrybutorzy warzyw i owoców realizują dostawy do magazynu tego samego dnia, w którym wpłynęło do nich zamówienie. Sklepy dostają więc zadeklarowany towar nazajutrz.

Na pozostały towar (nabiał, ryby, dania gotowe) sklepy składają zamówienia z kilkudniowym wyprzedzeniem. Najkrótszy termin realizacji przez dostawcę: to co najmniej 3 dni. Ekspedycja dzieli go na sklepy i w piątek rana zostaje rozesłany do punktów sprzedaży.

Podobne prace

Do góry