Ocena brak

Zagrożenia związane z nieprawidłowym odżywianiem.

Autor /toipapquatand Dodano /29.08.2007

Odżywianie się to jedna z podstawowych i niezbędnych czynności jakie wykonuje każdy żywy organizm. Pokarm dostarcza naszemu organizmowi niezbędnej do przeżycia energii oraz materiału budulcowego. Nie jest, więc bez znaczenia, co jemy, ponieważ nieprawidłowy tryb odżywiania może prowadzić do różnych chorób i schorzeń.

Jednym z zagrożeń związanych z nieprawidłowym odżywianiem się jest otyłość. Objawia się ona nadmiernym odkładaniem tłuszczu w tkankach ciała. Jest to zespół zaburzeń metabolicznych. Układ krążenia ludzi otyłych jest narażony na zwiększony wysiłek, ponieważ nadwaga zmusza serce do nadmiernej pracy, gdyż musi ono pompować krew do mięśni z większym wysiłkiem usiłującym wprawić w ruch ciężkie ciało. Układ krążenia nie jest do takiego wysiłku przystosowany, dlatego szybko staje się on niewydolny. Za otyłego uważa się każdego człowieka, który idealną masę ciała przekracza o ponad 20 %. Przyczyną otyłości jest jedzenie ponad miarę, czyli przejadanie się. Przyczyną otyłości może być także dziedzictwo genetyczne. Jednak najczęściej otyłość jest skutkiem złych nawyków żywieniowych kultywowanych w rodzinie. Na przykład przedkładaniem nad produkty niskokaloryczne tłustych potraw i słodyczy. Szkodliwe szczególnie może być przekarmianie małych dzieci i niemowląt, ponieważ właśnie w tym okresie życia powstają komórki tłuszczowe, których liczba pozostaje stała przez cale życie. Dlatego w późniejszym wieku osoby przekarmiane w dzieciństwie przejawiają większe skłonności do tycia. Tendencja do otyłości jest częściowo również zdeterminowana przez typy konstukcjonalne. Najbardziej skłonna do otyłości jest osoba należąca do typu endomorficznego. Bardzo rzadko przyczyną dużej otyłości są problemy zdrowotne, takie jak: niedoczynność gruczołu tarczycy lub nadczynność gruczołów nadnerczy. Jeszcze rzadziej otyłość wywoływana jest przez choroby wrodzone, które polegają na zaburzeniach równowagi hormonalnej i wadach wrodzeniowych, które negatywnie wpływają na regulację apetytu. W wielu przypadkach czynniki emocjonalne odrywają równie znaczącą rolę. Kiedy człowiek znajduje się w depresji może szukać pocieszenia w jedzeniu, wskutek czego je za dużo i tyje. Należy pamiętać, że każde 39 kJ niespalonej energii odkłada się w tkankach w postaci 1 grama tłuszczu. A im większa jest nadwaga tym większe ryzyko zachorowania na jedną z chorób towarzyszących otyłości. Są to między innymi: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroby zwyrodnieniowe kręgosłupa, kamienica żółciowa, udary, a także nowotwory, zawały serca i zaburzenia pracy nerek.

Inną przyczyną poważnych schorzeń jest niedożywienie. Jest ono w szczególności niebezpieczne dla dzieci. Brak wystarczającej ilości białek w ich organizmie powoduje opóźnienie w rozwoju fizycznym i umysłowym.

Podobne prace

Do góry