Ocena brak

Żagnica wielka

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 7-8 cm, rozpiętość skrzydeł 10 cm. Łatwa do rozpoznania po brązowych skrzydłach i czerwonobrązowym ciele z żółtymi, a u samca dodatkowo z jasnoniebieskimi plamami po bokach.

Środowisko: wody stojące, bagna, trzcinowiska. Zwykle szybuje, prawie nie uderzając skrzydłami, unosi się i opada; rzadko fruwa tak szybko i niespokojnie jak większość ważek.  

Występowanie: na północ sięga poza koło podbiegunowe, na wschodzie po Syberię, We Francji rzadsza. W Alpach dociera do 1400 m n.p.m.

Rozród: lata od końca czerwca do końca września. Samiec strzeże swego terytorium osobniczego; każdy intruz jest z niego natychmiast wypędzany. Samica, która po kopulacji rozłącza się z samcem, składa jaja w butwiejące resztki roślinne: pniaki, gałęzie, trzciny, turzyce itp. Jaja zimują, podobnie jak na wpół wyrośnięte larwy (cykl rozwojowy trwa więc 2 lata).

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce, zwłaszcza owady.

Podobne prace

Do góry