Ocena brak

Zadrzechnia fioletowa

Autor /Nikodem090 Dodano /30.01.2012

Wygląd: długość blisko 3 cm; połyskująco niebieskoczarna barwa ciała, ciemne owłosienie.

Środowisko: głównie ciepłe odłogi.  

Występowanie: południowa część środkowej Europy, obszar śródziemnomorski. W Polsce prawdopodobnie już wyginęła.

Liczebność: występuje wyspowo. W Europie Środkowej rzadka.

Rozród: samice wygryzają w suchych gałęziach, kłodach, belkach lub palach pionowe chodniki długości do 30 cm, które podzielone są na 15 komór. Następnie znoszą do nich pyłek tak długo, aż będą napełnione po brzegi i w każdej z nich składają po jednym jaju.

Pokarm: pyłek i nektar.

Podobne prace

Do góry