Ocena brak

Zadomka polna

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1 cm. Mały, bardzo zwinny karaczan o wyjątkowo długich czułkach, służących do orientacji w szparach i szczelinach, oraz do wyszukiwania pokarmu. Obie płci mają w pełni wykształcone skrzydła i są zdolne do aktywnego lotu.

Środowisko: zamieszkuje glebę pod drzewami liściastymi, krzewami, paprociami, borówką czarną i innymi roślinami.  

Występowanie: w Europie od północnych Włoch po Laponię, na wschodzie do Syberii.

Liczebność: częsta.

Rozród: w przeciwieństwie do większości karaczanowatych jest aktywna w ciągu dnia. Samica tworzy kilkumilimetrowej wielkości kokon jajowy, w którym umieszcza nieco ponad 20 jaj. Zewnętrzna powłoka pakiecików jajowych różnych gatunków karaczanowatych ma odmienne urzeźbienie, po którym można je dobrze oznaczyć. Kokony zadomki polnej są poprzecznie żeberkowane.

Podobne prace

Do góry