Ocena brak

Z czego powstaje wino?

Autor /Kowal Dodano /31.01.2012

Wino powstaje w procesie zwanym fermentacją alkoholową, w którym drożdże przemieniają cu­kier w alkohol. Prawdziwe wino (wino gronowe) powstaje z winogron. Wina można produkować takie z innych owoców czy nawet warzyw - są to wina owocowe. Winogrona są idealnym surow­cem do produkcji wina, gdyż zawierają wszystko co niezbędne - wodę, cukier i niewielkie ilości innych substancji nadających winu aromat. Co więcej, winogrona posiadają także własne drożdże widoczne na skórce owoców jako białawy nalot czy meszek. Podobne drożdże występują również na innych owocach, na przykład śliwkach.
Drożdże są bakteriami, które produkują enzy­my przemieniające cukier w alkohol i dwutlenek węgla. Ponieważ na skórce winogron żyją droż­dże, wino może powstawać w sposób naturalny, gdy uszkodzone owoce leżą przez jakiś czas w misce. Drożdże dostają się do bogatego w cu­kier soku winogronowego, a ten, jeżeli tylko jest odpowiednio ciepło, zaczyna fermentować

Podobne prace

Do góry