Ocena brak

Yuhina nigrimenta

Autor /Dadzbog4 Dodano /24.05.2013

Ten drobny ptak zaliczany również do kurtodrozdów występuje w Himalajach i na południu Azji. Żyje w niewielkich stadach, zachowaniem jest zbliżony do sikor. Yuhiny wyróżniają się czubkiem i długim ogonem.

Ubarwione są na ogół szaro-brązowo w kropki białe, kasztanowe lub czarne. Inne gatunki z rodzaju Yuhina żyją w Afryce, Australii i na Nowej Gwinei. Ich pożywienie składa się z owadów, owoców i nektaru.

Do góry