Ocena brak

WZROST DROBNOUSTROJÓW NA PODŁOŻACH - Charakterystyka wzrostu mikroorganizmów na pożywkach

Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013

Obserwacja wzrostu drobnoustrojów na pożywkach należy do ważnych informacji diagnostycznych przy identyfikacji drobnoustrojów. W zależności od rodzaju podłoża w diagnostyce uwzględnia się różne cechy.

Cechy diagnostyczne wzrostu mikroorganizmów na różnych podłożach:

Bulion płynny

  • Występowanie błonki

  • Charakter błonki

  • Zmętnienie lub osad

  • Charakter zmętnienia

  • Stopień zmętnienia

  • Charakter osadu

  • Zapach

Płytka Petriego

  • Wymiary kolonii

  • Kształt kolonii

  • Brzeg kolonii

  • Powierzchnia kolonii

  • Konsystencja

  • Barwa kolonii lub podłoża

  • Wyniosłość - profil

Skośny agar

  • Intensywność wzrostu

  • Charakter brzegu linii wzrostu

  • Konsystencja

  • Barwa

Słupek żelatynowy

  • Powierzchniowy

  • Wzdłuż linii kłucia

  • W dolnej części słupka

  • Upłynnienie żelatyny

Podobne prace

Do góry