Ocena brak

Wzbogacanie cukru

Autor /mirela Dodano /05.05.2014

Historia fortyfikacji cukru w Ameryce Środkowej sięga łat 70., kiedy to w kilku krajach tego regionu istotnym problemem zdrowotnym stały się niedobory witaminy A. Wybór cukru jako nośnika został podyktowany trudnościami ze znalezieniem innego przetwarzanego przemysłowo produktu, który byłby w tych krajach powszechnie spożywany przez najbardziej zagrożoną biedotę miejską i wiejską. Proces fortyfikacji przewiduje dodawanie premiksu witaminowego do świeżo skrystalizowanego i jeszcze wilgotnego cukru w ilości 15 j.ig retinolu/g, a następnie homogenizację i suszenie. Pomimo wciąż nie w pełni satysfakcjonującej stabilności retinolu w fortyfikowa-nym cukrze większość osób z zagrożonych grup (dzieci przedszkolne i szkolne oraz kobiety karmiące) pokrywała tą drogą ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A, wykazując znamienny wzrost poziomu retinolu w surowicy i ograniczenie częstości występowania klinicznych objawów niedoboru.

Podobne prace

Do góry