Ocena brak

Wywilżna karłówka

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 0,2-0,4 cm. Mała muchówka z dużymi skrzydłami i niewielkim odwłokiem.  

Środowisko: wszędzie tam, gdzie znajdują się fermentujące owoce. Pojawia się w lecie i jesienią.

Występowanie: cały świat.

Liczebność: pospolita, często występująca masowo.

Rozród: samce i samice spotykają się na fermentujących owocach. W czasie tańca godowego wykonują rytmiczne ruchy ciałem i skrzydłami, po czym następuje kopulacja. Samice składają do 400 jaj. Przy sprzyjającej temperaturze cały rozwój trwa tylko 2 tygodnie.

Uwagi: szybkie mnożenie się, krótki okres rozwoju, niewielka liczba chromosomów i ich znaczne rozmiary oraz łatwość hodowli są powodem, dla którego wywilżna stała się „zwierzęciem domowym" genetyków. Tym małym muszkom zawdzięczamy podstawowe i najważniejsze odkrycia współczesnej genetyki, nauki o dziedziczności.

Podobne prace

Do góry