Ocena brak

Wyszczerek żwawy

Autor /Walerian Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 0,5 cm. Mały chrząszcz barwy miedzi, o uderzająco dużej głowie i dużych oczach. Brzegi pokryw równolegle. Skrzydła błoniaste mogą być uwstecznione. W środkowej Europie żyje 8, w Polsce 7, trudnych do odróżnienia gatunków.

Środowisko: spotykany niemal wszędzie, ale unika gleb bagiennych. Preferuje ściółkę iglastą, mchy i kryjówki pod kamieniami w miejscach prześwietlonych w lasach, na ich skraju, także w zdziczałych ogrodach i parkach, u nas liczniejszy na pogórzu i w górach.  

Występowanie: gatunek palearktyczny, rozsiedlony w całej Europie.

Liczebność: najpospolitszy gatunek z rodzaju wyszczerek (Nothiophilus).

Rozród: zimują postacie dojrzałe. Jaja są składane wiosną. Już po kilku dniach wykluwają się z nich larwy. Przepoczwarczenie odbywa się w glebie w pełni lata. Jesienią pojawiają się świeżo przeobrażone chrząszcze, które jednak wkrótce zagrzebują się w glebie na zimowanie.

Podobne prace

Do góry