Ocena brak

Wydalanie

Autor /koksik88 Dodano /07.02.2011

 

Wydalanie(ekskrecja)-proces pozbywania się zbędnych produktów przemiany materii w tym wody. 

W organizmie człowieka w wydalaniu współdziałają również:skóra, płuca i układ pokarmowy.Budowa układu wydalniczego:nerki,drogi wyprowadzające mocz(moczowody,pęcherz moczowy,cewka moczowa).

Nefron – składa się z ciałka nerkowego i wychodzącego z niego układu kanalikowego jest jednostką czynnościową i strukturalną nerki.

Ciałko nerkowe jest tworem kulistym zbudowanym z pętli naczyń krwionośnych tworzących kłębuszek nerwowy i otaczającej go torebki(torebka kłębuszka)od torebki odchodzi kanalik kręty bliższy przechodzi w pętle nefronu a ona w kanalik kręty dalszy.Kanalik kręty dalszy uchodzi do kanalika zbiorczego.

Mocz pierwotny powstaje w ciałku nerwowym, nefronu jest to produkt filtracji osocza krwi w ilości ok. 180 l. Skład moczu pierwotnego jest podobny do składu osocza krwi.Mocz taki zawiera składniki szkodliwe(kreatyna,kwas moczowy).Jak również składniki potrzebne:woda,glukoza, aminokwasy.

Wchłanianie zwrotne i wydzielanie-w nefronie (kanalik kręty bliższy)tu głównie zachodzi wchłanianie czynne(glukoza,aminokwasy,sód).

Funkcje kanalików nerkowych:- Wchłanianie kanalikowe (resorpcja) - wydzielanie kanalikowe (sekrecja).

Mocz ostateczny-powstaje w kanalikach nerkowych w wyniku wchłaniania zwrotnego w ilości ok. . 1- 2 l. Podczas wchłaniania zwrotnego do krwi dostają się powrotem : woda, glukoza, aminokwasy , jony (Np sodu).

Skład moczu ostatecznego: 95 % woda,mocznika,kwasu moczowego i innych substancji organicznych oraz mineralnych.

W korze nerki znajdują się następujące elementy nefronu:- ciałko nerkowe - kanaliki nerkowe.

W rdzeniu nerki :- pętla nefronu i przewód zbiorczy.Właściwości fizyczne moczu prawidłowego: - barwa żółtawa przezroczysty - odczyn lekko kwaśny.Skład chemiczny moczu prawidłowego:Woda – 95 % kwas moczowy 2- 3 %, kreatynina Mocz prawidłowy nie powinien zawierać: białka, glukozy erytrocytów i leukocytów. Ilość wydalanego moczu zależy od : ilości płynów, diety, od wysiłku, funkcjonowania nerek. Zmiany barwy:Intensywniejsza ( stany gorączkowe zapalne) Ceglasto czerwona (choroby przewlekłe)Zielonkawo brunatny (barwniki żółciowe, barwniki krwi) Mleczne ( tłuszcze).Zmiany składu chemicznego :Cukry ( cukrzyca, zatrucia alkoholem), Kwasy żółciowe barwniki żółciowe ( żółtaczka),Białko ( białkomocz, choroby zakaźne, rozległe oparzenia skóry, zatrucia metalami ciężkimi, po dużym wysiłku, w ciąży).

Przyczyny chorób układu wydalniczego:-brak higieny osobistej,- pasożyty przewodu pokarmowego,- przeziębienia dróg moczowych,- przetrzymywanie moczu,- przechłodzenie organizmu,- obciążenie genetyczne,- nadmiar soli kuchennej w diecie,- niewłaściwa ilość wypijanych płynów,- stres.

Wydalanie(ekskrecja)-proces pozbywania się zbędnych produktów przemiany materii w tym wody.

W organizmie człowieka w wydalaniu współdziałają również:skóra, płuca i układ pokarmowy.

Budowa układu wydalniczego:nerki,drogi wyprowadzające mocz(moczowody,pęcherz moczowy,cewka moczowa).

Nefron składa się z ciałka nerkowego i wychodzącego z niego układu kanalikowego jest jednostką czynnościową i strukturalną nerki.

Ciałko nerkowe jest tworem kulistym zbudowanym z pętli naczyń krwionośnych tworzących kłębuszek nerwowy i otaczającej go torebki(torebka kłębuszka)od torebki odchodzi kanalik kręty bliższy przechodzi w pętle nefronu a ona w kanalik kręty dalszy.Kanalik kręty dalszy uchodzi do kanalika zbiorczego.

Mocz pierwotny powstaje w ciałku nerwowym, nefronu jest to produkt filtracji osocza krwi w ilości ok. 180 l. Skład moczu pierwotnego jest podobny do składu osocza krwi.Mocz taki zawiera składniki szkodliwe(kreatyna,kwas moczowy).Jak również składniki potrzebne:woda,glukoza, aminokwasy.

Wchłanianie zwrotne i wydzielanie-w nefronie (kanalik kręty bliższy)tu głównie zachodzi wchłanianie czynne(glukoza,aminokwasy,sód).

Funkcje kanalików nerkowych:- Wchłanianie kanalikowe (resorpcja) - wydzielanie kanalikowe (sekrecja).

Mocz ostateczny-powstaje w kanalikach nerkowych w wyniku wchłaniania zwrotnego w ilości ok. . 1- 2 l. Podczas wchłaniania zwrotnego do krwi dostają się powrotem : woda, glukoza, aminokwasy , jony (Np sodu).

Skład moczu ostatecznego: 95 % woda,mocznika,kwasu moczowego i innych substancji organicznych oraz mineralnych.

W korze nerki znajdują się następujące elementy nefronu:- ciałko nerkowe - kanaliki nerkowe.

W rdzeniu nerki :- pętla nefronu i przewód zbiorczy.Właściwości fizyczne moczu prawidłowego: - barwa żółtawa przezroczysty - odczyn lekko kwaśny.Skład chemiczny moczu prawidłowego:Woda – 95 % kwas moczowy 2- 3 %, kreatynina Mocz prawidłowy nie powinien zawierać: białka, glukozy erytrocytów i leukocytów. Ilość wydalanego moczu zależy od : ilości płynów, diety, od wysiłku, funkcjonowania nerek. Zmiany barwy:Intensywniejsza ( stany gorączkowe zapalne) Ceglasto czerwona (choroby przewlekłe)Zielonkawo brunatny (barwniki żółciowe, barwniki krwi) Mleczne ( tłuszcze).Zmiany składu chemicznego :Cukry ( cukrzyca, zatrucia alkoholem), Kwasy żółciowe barwniki żółciowe ( żółtaczka),Białko ( białkomocz, choroby zakaźne, rozległe oparzenia skóry, zatrucia metalami ciężkimi, po dużym wysiłku, w ciąży).

Przyczyny chorób układu wydalniczego:-brak higieny osobistej,- pasożyty przewodu pokarmowego,- przeziębienia dróg moczowych,- przetrzymywanie moczu,- przechłodzenie organizmu,- obciążenie genetyczne,- nadmiar soli kuchennej w diecie,- niewłaściwa ilość wypijanych płynów,- stres.

Wydalanie(ekskrecja)-proces pozbywania się zbędnych produktów przemiany materii w tym wody.

W organizmie człowieka w wydalaniu współdziałają również:skóra, płuca i układ pokarmowy.

Budowa układu wydalniczego:nerki,drogi wyprowadzające mocz(moczowody,pęcherz moczowy,cewka moczowa).

Nefron – składa się z ciałka nerkowego i wychodzącego z niego układu kanalikowego jest jednostką czynnościową i strukturalną nerki.

Ciałko nerkowe jest tworem kulistym zbudowanym z pętli naczyń krwionośnych tworzących kłębuszek nerwowy i otaczającej go torebki(torebka kłębuszka)od torebki odchodzi kanalik kręty bliższy przechodzi w pętle nefronu a ona w kanalik kręty dalszy.Kanalik kręty dalszy uchodzi do kanalika zbiorczego.

Mocz pierwotny powstaje w ciałku nerwowym, nefronu jest to produkt filtracji osocza krwi w ilości ok. 180 l. Skład moczu pierwotnego jest podobny do składu osocza krwi.Mocz taki zawiera składniki szkodliwe(kreatyna,kwas moczowy).Jak również składniki potrzebne:woda,glukoza, aminokwasy.

Wchłanianie zwrotne i wydzielanie-w nefronie (kanalik kręty bliższy)tu głównie zachodzi wchłanianie czynne(glukoza,aminokwasy,sód).

Funkcje kanalików nerkowych:- Wchłanianie kanalikowe (resorpcja) - wydzielanie kanalikowe (sekrecja).

Mocz ostateczny-powstaje w kanalikach nerkowych w wyniku wchłaniania zwrotnego w ilości ok. . 1- 2 l. Podczas wchłaniania zwrotnego do krwi dostają się powrotem : woda, glukoza, aminokwasy , jony (Np sodu).

Skład moczu ostatecznego: 95 % woda,mocznika,kwasu moczowego i innych substancji organicznych oraz mineralnych.

W korze nerki znajdują się następujące elementy nefronu:- ciałko nerkowe - kanaliki nerkowe.

W rdzeniu nerki :- pętla nefronu i przewód zbiorczy.Właściwości fizyczne moczu prawidłowego: - barwa żółtawa przezroczysty - odczyn lekko kwaśny.Skład chemiczny moczu prawidłowego:Woda – 95 % kwas moczowy 2- 3 %, kreatynina Mocz prawidłowy nie powinien zawierać: białka, glukozy erytrocytów i leukocytów. Ilość wydalanego moczu zależy od : ilości płynów, diety, od wysiłku, funkcjonowania nerek. Zmiany barwy:Intensywniejsza ( stany gorączkowe zapalne) Ceglasto czerwona (choroby przewlekłe)Zielonkawo brunatny (barwniki żółciowe, barwniki krwi) Mleczne ( tłuszcze).Zmiany składu chemicznego :Cukry ( cukrzyca, zatrucia alkoholem), Kwasy żółciowe barwniki żółciowe ( żółtaczka),Białko ( białkomocz, choroby zakaźne, rozległe oparzenia skóry, zatrucia metalami ciężkimi, po dużym wysiłku, w ciąży).

Przyczyny chorób układu wydalniczego:-brak higieny osobistej,- pasożyty przewodu pokarmowego,- przeziębienia dróg moczowych,- przetrzymywanie moczu,- przechłodzenie organizmu,- obciążenie genetyczne,- nadmiar soli kuchennej w diecie,- niewłaściwa ilość wypijanych płynów,- stres.

Podobne prace

Do góry