Ocena brak

Wujek (owad)

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: małe lub średniej wielkości muchówki, brunatno ubarwione. Bardzo trudne doi oznaczenia. Najwyraźniejszą cechą rodzajową jest głębokie, zatokowate wycięcie wewnętrznego skraju oczu. Wujkowate charakteryzują j się długim ryjkiem, służącym do wysysania zdobyczy i cienkimi, owłosionymi nogami, dłuższymi od długości całego ciała.

Środowisko: ogrody, łąki, parki, rzadkie, mie- j szane lasy liściaste. Larwy żyją w glebie lub w wodzie.

Występowanie: cała Europa.  

Liczebność: pospolite i liczne.

Rozród: samce w trakcie tanecznych lotów j godowych wabią samice upolowaną zdobyczą. Samice rzucają się na przynętę i usiłują z nią i odlecieć, samce podążają za nimi. Kopulacja następuje w locie, podczas którego ofiarowana zdobycz bywa wysysana. Zapobiega to pożarciu samego samca w trakcie kopulacji.

Pokarm: drobne owady i inne bezkręgowce.! Sporadycznie występują przypadki kanibalizmu.

Podobne prace

Do góry