Ocena brak

Wódki I spirytus

Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014

Wódki zawierają znaczne ilości etanolu i z tego względu są produktami względnie trwałymi. Butelki z wódkami należy magazynować w pozycji stojącej w stałej temperaturze rzędu 15-20°C, chroniąc przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Krótkotrwałe działanie niskiej lub wysokiej temperatury nie wpływa ujemnie na jakość wódek. Dłuższe przechowywanie w podwyższonej temperaturze może powodować zmiany smaku w wyniku rozkładu niektórych składników, rozwarstwienie kremów emulsyjnych oraz utratę świeżości wódek aromatycznych. Może też nastąpić wytrącenie osadu ze składników barwiących. Przy wilgotności powietrza w magazynie powyżej 70% może nastąpić zawilgocenie etykiet i ich pleśnienie (ślady kleju).

Większe objętości wódek i spirytusu przechowuje się w hermetycznych zbiornikach podlegających legalizowaniu. Zbiorniki napełnia się do ok. 95%. Zbiorniki mogą być wykonane z blachy stalowej (100-2000 tys. 1), ze stali kwasoodpornej (2-100 tys. 1), z żywic poliestrowych wzmocnionych włóknami szklanymi (2-20 tys. 1). Stosuje się ponadto beczki, kadzie, kufy drewniane oraz kamionki z polewą. Zbiorniki o dużej pojemności są wyposażone w oddzielne rurociągi, a wolno stojące w instalację odgromową

 

Podobne prace

Do góry