Ocena brak

Właściwości fizyczne kości

Autor /wiktoria Dodano /30.12.2011

Masa świeżego, nie macerowanego kośćca wynosi u mężczyzny ok. 12 kg, u kobiety ok. 10 kg wraz ze szpikiem, który waży ok. 2,5 kg.

Podłoże organiczne daje kości duży stopień sprężystości, a dzięki zawartości soli wapniowych kość jest również bardzo wytrzymała na ciśnienie i rozciąganie. Wytrzymałość istoty kostnej na rozciąganie jest przy tym mniejsza od wytrzymałości na ciśnienie. Pierwsza (9—12 kG/ /mm2) odpowiada mniej więcej wytrzymałości mosiądzu czy żelaza lanego, druga (12,5—17 kG mm2) zbliża się do wytrzymałości żelaza kutego. Na zginanie kość jest znacznie mniej odporna. Nadmierne obciążenie na zgięcie nieraz powoduje złamanie kości, przykładem mogą być — złamania dalszego końca kości promieniowej czy kostki bocznej strzałki.

Wytrzymałość osseiny jest znacznie mniejsza od wytrzymałości kości, co jest powodem, że składniki mineralne mają dla czynności kości wielkie znaczenie. Jeszcze mniejsza od wytrzymałości osseiny jest wytrzymałość chrząstki. Na uwagę przy tym zasługuje różnica między jej małą wytrzymałością na rozciąganie a znacznie większą (10-krotnie) wytrzymałością na ciśnienie. Widzimy więc, jak duże znaczenie ma odporna na ciśnienie chrząstka stawowa.

Podobne prace

Do góry