Ocena brak

Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Autor /Oswald Dodano /13.10.2011

Witamina A

- wzmaga wzrost i witalność.

- pomaga organizmowi eliminować infekcje.

- ważna dla procesu widzenia i dla eliminowania ślepoty zmierzchowej.

- pomaga kościom, zębom, włosom i skórze.

- utrzymuje wątrobę i organy rozrodcze w zdrowiu.

- niezbędna w czasie ciąży i laktacji.

- neutralizuje działanie wolnych rodników.

Pokarmy bogate w witaminę A:

zielone i żółte owoce oraz warzywa, produkty mleczne, ryby, tran z dorsza, suszone morele, szpinak, świeża marchewka.

Witamina B1 - tiamina

- niezbędna do metabolizmu węglowodanów.

- niezbędna dla utrzymania napięcia mięśni oraz wzrostu.

- niezbędna dla prawidłowego rozwoju dzieci.

- pomaga we wszystkich typach stresu.

- stabilizuje apetyt poprzez poprawę procesu trawienia oraz przyswajania składników odżywczych.

- niezbędna dla utrzymania płodności i laktacji.

- utrzymuje w dobrej kondycji system nerwowy, mózg, mięśnie i serce.

- pomaga rozwijać umiejętność koncentracji oraz indywidualne zdolności do nauki.

Pokarmy bogate w witaminę B1:

melasa, drożdże piwne, ryż, ryby, drób, orzeszki ziemne, zarodki zbóż, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie.

Witamina B2 - ryboflawina

- niezbędna do trawienia i metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów.

- niezbędna do procesu oddychania komórkowego.

- niezbędna do produkcji czerwonych ciałek krwi.

- korzystna dla procesu widzenia.

- utrzymuje w zdrowiu skórę, paznokcie i włosy.

- wspomaga wzrost i rozmnażanie.

Pokarmy bogate w witaminę B2:

melasa, migdały, pełne ziarno, brukselka, drożdże piwne.

Witamina B3 - niacyna

- pomaga w metabolizmie i przekształcaniu białek, tłuszczów oraz węglowodanów.

- wspomaga pracę układu trawiennego.

- niezbędna do utrzymania w prawidłowym stanie skóry oraz języka.

- niezbędna do produkcji kortyzonu, insuliny oraz męskich i żeńskich hormonów płciowych.

- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego oraz mózgu.

- poprawia krążenie i redukuje poziom cholesterolu.

Pokarmy bogate w witaminę B3:

drożdże piwne, ryby szelfowe, mleko, produkty mleczne, drób, rabarbar, piersi kurcząt, prażone orzeszki ziemne.

Witamina B5 - kwas pantotenowy

- wspomaga prawidłowy wzrost.

- niezbędna do przekształcania pokarmu w energię.

- pomaga organizmowi zwalczyć infekcje i choroby.

- pomaga leczyć rany.

- pomaga rozwijać funkcje centralnego systemu nerwowego.

- niezbędna do funkcjonowania nadnerczy.

- rozwija zdolność organizmu do walki ze stresem.

- chroni komórki przed uszkodzeniem spowodowanym promieniowaniem.

- przedłuża życie.

Pokarmy bogate w witaminę B5:

drożdże piwne, łosoś, warzywa strączkowe, zarodki zbóż, pełne ziarna, gotowane pieczarki, jagody bzu czarnego, sok pomarańczowy.

Witamina B6 - pirydoksyna

- utrzymuje w zdrowiu skórę, zęby, mięśnie i nerwy.

- niezbędna do prawidłowego przyswajania witaminy B12.

- niezbędna do produkcji przeciwciał i czerwonych ciałek krwi.

- ważna dla metabolizmu i przekształcania węglowodanów, tłuszczu i białek.

- niezbędna do utrzymania prawidłowego poziomu sodu i fosforu które regulują objętość płynów ustrojowych.

Pokarmy bogate w witaminę B6:

melasa, drożdże piwne, warzywa liściowe, zarodki zbóż, pełne ziarna, śliwki, ryż, groszek.

Witamina B12 - kobalamina

- wspomaga wzrost.

- energetyzuje.

- pomaga produkować czerwone ciałka krwi i zapobiega anemii.

- produkuje i regeneruje komórki krwi.

- wspomaga funkcje żelaza oraz deponowanie witaminy A w tkankach.

- utrzymuje w zdrowiu system nerwowy.

- niezbędna do metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek.

- pomaga rozwijać koncentrację i pamięć.

Pokarmy bogate w witaminę B12:

ser żółty, ryby, mleko, produkty mleczne, tuńczyk, jajka.

Witamina C - kwas askorbinowy

- pomaga zabezpieczać i reperować tkankę łączną, kości, mięśnie i naczynia.

- wspomaga gojenie ran i oparzeń.

- chroni ciało przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i ich toksynami.

- poprawia twardość kości i zębów.

- pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

- wpływa na produkcję komórek krwi.

- niezbędny do produkcji adrenaliny.

- wspomaga organizm w sytuacjach stresowych.

- przedłuża żywotność komórek.

- każdy papieros może zniszczyć od 25 do 50 mg witaminy C.

Pokarmy bogate w witaminę C:

owoce cytrusowe, świeża papaja, truskawki, melon, zielona papryka, brokuły gotowane na parze.

Witamina D

- rozpuszczalna w tłuszczach.

- przyswajana z dietą lub tworzona dzięki działaniu słońca.

- pomaga organizmowi przekształcać witaminę A, wykorzystywać wapń i fosfor.

- pomaga utrzymać prawidłową pracę systemu nerwowego oraz prawidłową pracę serca.

Pokarmy bogate w witaminę D:

sardynki, łosoś, tran z dorsza, tuńczyk, mleko.

Witamina E - tokoferol

- niezbędna dla procesów rozmnażania.

- wzmaga płodność mężczyzn i kobiet.

- pomaga przywrócić potencję u mężczyzn.

- wpływa na laktację.

- chroni komórki krwi.

- wspomaga gojenie ran.

- zatrzymuje tlen dla organizmu.

- chroni przed poronieniami, spowolnieniem umysłowym, pesymizmem i odczuwaniem lęku.

- wspomaga ochronę płuc i innych tkanek przed wpływem zanieczyszczeń środowiska.

- pomaga eliminować złogi cholesterolu z tętnic oraz walczy z tworzącym się twardnieniem tętnic i tętniczek.

Pokarmy bogate w witaminę E:

ciemnozielone warzywa, jaja, zarodki zbóż, oleje roślinne, owies, olej słonecznikowy, orzeszki ziemne, pomidory, olej z zarodków zbóż.

Witamina F - nienasycone kwasy tłuszczowe

- wspomaga utratę wagi.

- dostarczana do organizmu z tłuszczami w formie, która jest łatwo metabolizowana.

- pomaga utrzymać zdrową skórę i zdrowe włosy.

- zwalcza choroby serca.

- chroni tętnice przed odkładaniem się złogów cholesterolu.

- chroni naczynia krwionośne przed zakrzepami.

- przekształca wapń w postać przyswajalną dla komórek.

- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania niektórych gruczołów, szczególnie nadnerczy i tarczycy.

Pokarmy bogate w witaminę F:

oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), zarodki zbóż, ziarna słonecznika.

Witamina K

- odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej funkcji systemu krążenia.

- pomaga w zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym i krwotokom.

- wspomaga gojenie stłuczeń.

- pełni istotną rolę w zachowaniu długowieczności.

- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wątroby.

Pokarmy bogate w witaminę K:

zielone warzywa liściaste, olej słonecznikowy, melasa, jogurt, owies.

Witamina P - bioflawonoidy

- wraz z witaminą C wpływa na wzmocnienie naczyń kapilarnych oraz tkanki łącznej.

- pomaga szybko zwalczyć grypę i przeziębienia.

- pomaga w leczeniu odmy tkanek i zawrotów głowy.

- wzmaga odporność na infekcje.

- chroni przed krwawieniem dziąseł.

- wpływa na prawidłową funkcję tętnic, na krążenie krwi, obniżenie poziomu cholesterolu.

Pokarmy bogate w witaminę P:

owoce cytrusowe, warzywa, truskawki, żurawiny, papryka, winogrona

Podobne prace

Do góry