Ocena brak

Winorośl pachnąca

Autor /Maksym44 Dodano /25.01.2012

Winorośl pachnąca (Vitis riparia) - dziko rośnie w Ameryce Północnej od Atlantyku po Góry Skaliste. Długowieczne, ekspansywne pnącze, którego szare pędy o łuszczącej korze sięgają kilkunastu metrów wysokości. Chwyta się podpór za pomocą niezbyt długich, fioletowoczerwonych widełkowato rozgałęzionych wąsów. Miododajne, zielonkawożółte kwiaty zebrane w wiechowate, puszyste kwiatostany pojawiają się na przełomie maja i czerwca.

Pachną tak silnie, że wyczuwalne są w znacznej odległości od rośliny. Nieliczne, czarnopurpurowe jagody o cierpkim, kwaskowatym smaku, pokryte sinawym nalotem dojrzewają dopiero po przymrozkach. Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych, choć znosi również i cień. Lubi gleby żyzne i przepuszczalne. Jest rośliną wytrzymałą na mróz, suszę oraz zanieczyszczenia powietrza. Doskonale rośnie w warunkach miejskich.

Podobne prace

Do góry