Ocena brak

Wino słodkie czy wytrawne?

Autor /Kowal Dodano /31.01.2012

To, czy wino jest słodkie, czy wytrawne zależy od ilości zawartego w nim cukru. Jeżeli przerwiemy fermentację zanim cały cukier zamieni się w alko­hol, to otrzymamy wino słodkie. Wino wytrawne powstanie, gdy przefermentuje całość cukru.
Większość win to wina niemusujące. Jednakże niektóre gatunki zawierają w sobie pewną ilość dwutlenku węgla, co powoduje, że są musujące. Szampany np. zawdzięczają swoje bąbelki doda­niu do wina pewnej ilości cukru i drożdży już po rozlaniu do butelek. W rezultacie w butelce zacho­dzi kontrolowana fermentacja, a wydzielający się w jej trakcie dwutlenek węgla rozpuszcza się w winie, nadając mu musujące właściwości. Do niektórych win dwutlenek węgla dodaje się sztucz­nie, wstrzykując pewną ilość gazu do butelki. Drożdże giną, gdy koncentracja alkoholu staje się zbyt wysoka. Stąd zawartość alkoholu jaką można uzyskać w procesie fermentacji jest ograniczona. Granica wynosi około czternaście procent objęto­ści roztworu, a dokładna jej wartość zależy od rodzaju użytych drożdży.
Mocne wina alkoholizowane, jak sherry czy porto, zawierają od 16 do 24% alkoholu w objęto­ści. Jest to osiągane przez dodanie mocnego alko­holu, zwykle brandy, do wina otrzymanego z fer­mentacji soku winogronowego.

Podobne prace

Do góry