Ocena brak

Wiewiórka pospolita

Autor /Mauryn56 Dodano /28.06.2013

Sciurus vulgaris, rodzina Sciuridae — wiewiórkowate. Długość ciała 19,5—29,0 cm, ogona 14—24 cm, masa ciała 230—400 g. Formy południowe są większe. Puszysty ogon spełnia ważną rolę przy skokach. Ubarwienie zmienne. U populacji zachodnioeuropejskich dominuje rude, w wyżej położonych rejonach i Karpatach Wschodnich jest zazwyczaj szare i czarne.

Zamieszkuje lasy umiarkowanej strefy Eurazji. Typowe zwierzę nadrzewne. W wyniku izolacji poszczególnych populacji tworzy na rozległych terenach występowania około 20 podgatunków z dużą liczbą ras geograficznych. Liczebność populacji i migracje zwierząt zależne są przede wszystkim od urodzaju nasion leśnych drzew.

Na zimę gromadzi zapasy pokarmu. W lasach liściastych buduje gniazda w dziuplach drzew, w lasach iglastych w koronach drzew. Chętnie zjada pąki sadzonek świerków. U nas futerko nie ma większego znaczenia (w ZSRR jest ważnym zwierzęciem futerkowym). Podatna jest na tularemię i wściekliznę.

Podobne prace

Do góry