Ocena brak

Wierzchołówka obrzeżona

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 1,5-3,0 cm. Nieco większa niż wierzchołówka żółtowłosa. Ciało ciemne do czarnego, nogi gęsto owłosione.  

Środowisko: obrzeża lasów, tereny nasłonecznione.

Występowanie: znaczna część Europy.

Liczebność: pospolita, nie wszędzie liczna.

Rozród: przed kopulacją wierzchołówki odbywają szczególny lot godowy. Samce latają przed siedzącymi samicami, pobłyskując jasnymi, oświetlonymi promieniami słońca nogami, którymi rytmicznie poruszają.

Opuszczająca swe miejsce samica jest natychmiast ścigana przez samca, który usiłuje ją schwytać i zmusić do kopulacji. Wkrótce po tym samica składa jaja płytko w glebie. Larwy zasiedlają także opuszczone przez inne owady chodniki w drewnie, gdzie zjadają próchno.

Pokarm: dorosłe wierzchołówki łowią owady, takie jak chrząszcze i pszczoły. Zdobycz jest chwytana w locie, zabijana i wysysana.

Podobne prace

Do góry