Ocena brak

Wierzbówka kiprzyca

Autor /Gabriel7474 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Roślina trwała, do 2,0 (2,5) m wysokości z grubym drewniejącym kłączem. Pączki pędowe, założone u nasady zeszłorocznego pędu i chronione gęstymi łusko-watymi liśćmi, zimują pod ziemią; z nich wyrastają prosto wzniesione łodygi, gęsto skrętoległe ulistnione i rzadko rozgałęzione. Łodygi są obłe lub lekko kanciaste, często czerwono nabiegłe. Liście podobne do wierzbowych lub tylko krótkoogonkowe są wiotkie, lancetowate, do 3,5 cm długości, spodem niebieskozielone, z dobrze rozwiniętymi nerwami bocznymi, na brzegu podwinięte i opatrzone bardzo małymi ząbkami. Listki podkwiatowe mają szydlaste ostrze.

Bardzo liczne, duże, purpurowoczerwone, rzadko białe kwiaty zebrane są w długie, szczytowe, piramidalne grona; pączki kwiatowe zwisające. Cztery równowąskolancetowate, z zewnątrz czerwonawe działki kielicha są prawie tak długie jak korona. Cztery płatki korony, na trzoneczkach, są odwrotnie jajowate do okrąg-ławych, dolne nieco mniejsze niż górne. Pręcików osiem, nachylonych ku sobie. Zalążnia dolna. Szyjka początkowo zgięta w dół, znamię czteroczęściowe. Torebka długa i wąska, często czerwonawa, pękająca wzdłuż osi środkowej owocolistków. Liczne gładkie, podłużne nasiona z pęczkiem włosków na czubku.

Siedlisko: Gromadnie na przydrożach, zrębach leśnych i pogorzeliskach, na piaszczystych i skalistych zboczach, na nasypach kolejowych; w górach dochodzi do piętra alpejskiego.  

Rozmieszczenie: Cała Europa, na południu rzadsza.

Okres kwitnienia: Od czerwca do września.

Zastosowanie: Młode liście przyrządza się jako sałatkę albo jako jarzynę podobną do kapusty. Młode, nieco słodkawe odroślą i pędy. zebrane przed kwitnieniem i przyrządzone jak szparagi, dają wyborną, pożywną jarzynę. Liście suszy się i gotuje jako herbatkę.

Podobne prace

Do góry