Ocena brak

W jaki sposób utrzymywana jest stała temperatura naszego ciała?

Autor /Serce Dodano /31.01.2012

Bardzo istotną sprawą dla organizmu jest utrzymanie stałej temperatury ciała. Reakcje chemiczne, kontrolowane w większości przez specjalne białka znane jako enzymy, przebiegają najefektywniej w temperaturze około 37°C. Jednakże w wyniku wielu reakcji chemicznych, szczególnie tych, które zachodzą w intensywnie pracujących mięśniach, wytwarzana jest energia cieplna. Nagromadzenie tego ciepła w jednym miejscu spowodowałoby ścięcie się białek i innych substancji, tak jak to się dzieje z jajkiem na patelni. Jednym z zadań krwi jest rozproszenie tego nagromadzonego ciepła w jednym ośrodku po całym organizmie.

Mechanizm kontroli temperatury ciała nie jest jeszcze w pełni poznany. Jest on w pewien sposób związany z koncentracją wapnia i sodu we krwi lub płynie mózgowo-rdzeniowym otaczającym podwzgórze. Wiadomo jednak, że przy wzroście temperatury ciała podwzgórze, za pośrednictwem autonomicznego układu nerwowego, wysyła informacje do gruczołów potowych znajdujących się w skórze. Gruczoły te wydzielają pot na powierzchni skóry, tym samym powodując ochłodzenie organizmu przez parowanie. Utrata wody wyrównywana jest przez opisany powyżej system kontroli. Dodatkowo podwzgórze, za pośrednictwem autonomicznego układu nerwowego, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. W efekcie przez skórę i w jej okolicach przepływa więcej krwi, co ogólnie zwiększa efekt chłodzenia.

Do góry