Ocena brak

W jaki sposób język reaguje na smak?

Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012

Czubek języka najsilniej reaguje na substancje mające słodki smak, boki języka - na substancje kwaśne, same brzegi i części zbliżające się ku tyłowi - na substancje słone, a sam tył języka najlepiej odbiera smak gorzki. Podobnie jak komórki będące receptorami węchu, wszystkie kubki smakowe są jednakowe, chociaż w różnych miejscach zgrupowane trochę odmiennie. Nadal pozostaje zagadką, jak to się dokładnie dzieje, że takie same komórki potrafią rejestrować różne odczucia. Naukowcyzdania, że organizm produkuje tak zwane substancje receptorowe, które umożliwiają wyczuwanie różnych odcieni smakowych. Podczas badań na zwierzętach odkryto proteiny, służące jako receptory smaku słodkiego i gorzkiego. Niewykluczone, że różne ilości tych substancji receptorowych powstają w różnych miejscach. Chociaż nie poznano jeszcze dokładnej zasady działania, zdaje się, że kiedy kubki smakowe wchodzą w kontakt z rozpuszczonymi w wodzie substancjami chemicznymi, zaczyna wydzielać się odpowiedni ładunek elektryczny, który następnie zostaje przesłany do mózgu przez układ nerwowy.

Podobne prace

Do góry