Ocena brak

Używki - Kawa

Autor /Tytus Dodano /30.09.2011

Jest niedużym, wiecznie zielonym drzewem lub dużym krzewem, wysokości 3-6 metrów. Kwitnienie zaczyna się w 3 roku życia roślin. Dojrzewanie owoców trwa 8-12 miesięcy. Owocem jest pestkowiec czerwony, czarny, czarno-niebieski, rzadko żółty, wielkości wiśni, z dość soczystą, jadalna owocnią. W każdym owocu znajdują się dwa ziarna kawy.

Rodzaj ten obejmuje 40-60 gatunków rosnących dziko głównie w tropikalnej Afryce, na Madagaskarze i wyspach Maskarenach. Znaczenie gospodarcze mają tylko niektóre gatunki z sekcji Coffea. Około 90% zbiorów globalnych dostarczają odmiany kawy arabskiej, około 10% - kawa liberysjska.

Kawa arabska rośnie w południowo-zachodniej części Etiopii i wielu krajach tropikalnych. Jest gatunkiem najodporniejszym na choroby i najwytrzymalszym na nie sprzyjające warunki klimatyczne. Uprawiana jest na dużą skalę w Indonezji.

Kawa liberyjska pochodzi z wybrzeży Oceanu Atlantyckiego w Afryce Zachodniej, z rejonów Liberii, Gwinei, Nigerii, Konga i Angoli. Owoce są nieco większe od arabskiej, słabszy aromat.

Nazwa kawy pochodzi od południowoetiopskiej prowincji Kaffy, gdzie do dziś zachowały się naturalne leśne zarośla kawy arabskiej. Z Etiopii kawa dostała się w XIII-XIV w. na Półwysep Arabski do Jemenu, który obecnie dostarcza najlepszej jakościowo kawy jemeńskiej. Prawdopodobnie w Jemenie wynaleziono napój - kawę, która stała się napojem Beduinów i wędrowców z karawan, obecnie zaś ulubionym napojem Amerykanów i Europejczyków.

Europa dowiedziała się o kawie w 1592r., gdy włoski lekarz i botanik Prosper d'Alpino, towarzyszący weneckiemu poselstwu do Egiptu, opisał napój kawę jako środek leczniczy.

Podobne prace

Do góry