Ocena brak

Używki - Herbata

Autor /Tytus Dodano /30.09.2011

Herbata nie ma arogancji wina, zadufania kawy ani słodkiej niewinności kakao - twierdzą jej miłośnicy. Jej smak ma czar tak subtelny, że trudno się mu oprzeć.

Na pewno wiadomo, że ojczyzną herbaty są Indie, zaś swoją karierę rozpoczęła w Chinach. Początkowo jej liście żuto. W czwartym stuleciu stała się już napojem bardzo popularnym i cenionym. Wiosna zaczynała się w dniu, w którym chiński cesarz wypił pierwszą filiżankę herbaty z nowego zbioru.

Herbata występuje w dwóch podstawowych odmianach - chińskiej, która rośnie jako krzew osiągając maksymalną wysokość 3-4 metrów, oraz assamskiej, rosnącej dziko w Indiach, Birmie i Indochinach.

Jest wiecznie zielonym krzewem lub niedużym drzewem (wysokości do 10 metrów). Liście żyją cały rok, opadają na wiosnę. Zapylanie obcym pyłkiem. Owoce dojrzewają w październiku - listopadzie, po upływie roku od początku kwitnienia.

W zależności od sposobu suszenia liści wyróżnia się 4 rodzaje herbaty - herbatę czarną (najbardziej znaną w Europie), zieloną, żółtą i czerwoną.

Herbata dotarła na nasz kontynent, a ściślej do Holandii, w 1610r. Jako lekarstwo na febrę.

Popularność herbaty przypisywana jest często chińskiemu cesarzowi Szeng Nung, który panował w trzecim tysiącleciu p.n.e. Cesarz zwykł pijać tylko przegotowaną wodę. Kiedy podczas jednej ze swoich podróży siedział pod drzewem z rodzaju kamelii, jego sługa gotował dlań wodę. W pewnym momencie do kociołka z wrzątkiem wpadły małe zielone listki. Cesarz postanowił spróbować naparu niespodzianki. Tak, według legendy, w 2737 roku przed Chrystusem zaczęła się historia herbaty.

Chińczycy przypisują herbacie aż dwadzieścia korzystnych dla zdrowia właściwości. Jej dobroczynne działanie potwierdzają też współcześni naukowcy. Ten niemal magiczny napój oczyszcza bowiem krew, regeneruje mózg, pobudza trawienie, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, wzmaga zdolność koncentracji i jest dobroczynnym lekarstwem zwalczającym skutki pijaństwa.

Zarówno dawna, jak i dzisiejsza kosmetyka zaleca stosowanie naparu z herbaty do przemywania oczu i twarzy, a okłady do usuwania opuchlizny powiek.

Na całym świecie wypija się w ciągu godziny ponad pięć milionów filiżanek bursztynowego napoju.

Podobne prace

Do góry