Ocena brak

Uprawa roślin oleistych

Autor /Agaddison Dodano /09.04.2011

 

  • SOJA: ma największe znaczenie spośród roślin alimentacyjnych, lubi ciepłe klimaty umiarkowane,

zawiera ok. 35-42% białka i 20% tłuszczu, z 1kg soi można uzyskać tyle białka co z 3kg wołowiny,

dlatego soja jest popularna tam, gdzie ograniczona jest produkcja mięsa, jest bardzo popularną rośliną

alimentacyjną – ze względu na specyficzne właściwości dietetyczne używana jest do potraw

bezmięsnych, makuch to pozostałość po odciśnięciu tłuszczu, którą wykorzystuje się do produkcji pasz

treściwych. Jej uprawy wzrastają.

Producenci:

 

  • RZEPAK: uprawiany w klimacie wilgotnym morskim, wymaga żyznych gleb, nie znosi przymrozków,

ale nie wymaga szczególnie ciepłych warunków, zawiera 43-47% tłuszczu, makuchy również są

wykorzystywane na paszę.

Producenci:

 

  • SŁONECZNIK: uprawiany jest w klimacie um. ciepłym, potrzebuje dosyć dużo wody w okresie

wzrostu, optymalne warunki do jego uprawy są tam, gdzie występuje krótka pora deszczowa, wymaga

dobrych gleb (czarnoziemy, brunatne), jego nasiona zawierają 45-55% tłuszczu, dostarcza cennego oleju

jadalnego i makuchów, łodygi stanowią surowiec do wyrobu papieru.

Producenci:

 

  • ORZESZKI ZIEMNE: uprawiane są w klimacie gorącym i stosunkowo suchym (opady 400-

800mm/rok), opady potrzebne są w momencie wzrostu, ale nie w czasie zbiorów.

Producenci:

 

  • OLIWKA: drzewo długowieczne, owocuje przez 200 lat, z niej otrzymuje się najbardziej ceniony tłuszcz

roślinny, uprawiana jest w basenie Morza Śródziemnego.

Producenci:

 

  • PALMA KOKOSOWA: uprawia się ją w gorącym, wilgotnym klimacie, na wyspach Pacyfiku, lubi

dużo słońca, z jej oleju produkuje się kosmetyki, kopra (suchy miąższ orzecha) zawiera 60% tłuszczu i

jest wykorzystywana jako pasza, pień i liście wykorzystuje się jako budulec, z niej także mleko i wiórki

kokosowe, uprawiana jest głównie w Azji.

Producenci:

 

Podobne prace

Do góry