Ocena brak

Uprawa roślin bulwiastych

Autor /Agaddison Dodano /09.04.2011

 

 

  • ZIEMNIAKI: roślina pochodzenia amerykańskiego, ma niewielkie wymagania glebowe i klimatyczne,

konieczne jest nawodnienie w okresie zawiązywania bulw, w KSR wykorzystywane jako roślina

alimentacyjna, także jako pasza dla trzody chlewnej oraz surowiec przemysłowy do wyrobu spirytusu,

drożdży, mączki ziemniaczanej i syropu ziemniaczanego.

Producenci:

Uprawa:

  • Europa, Chiny, Indie, USA.

 

  • MANIOK (KASSAWA): krzew lub bylina, uprawiany w klimacie gorącym i wilgotnym, ogromne

Bulwy bogate w cukry, skrobię i białko, większość odmian w stanie surowym jest trująca, spożywany jest

po ugotowaniu, z niego produkcja mączki (kassawa) i tapioki (granulki lub płatki), jest ważnym

składnikiem pożywienia ludności strefy równikowej, powierzchnia upraw oraz plony wzrastają.

Uprawa:

Producenci:

  • Nigeria, Brazylia, Zair, Tajlandia, Indonezja.

 

  • BATATY: pochodzą z Ameryki Środkowej, są one roślinami alimentacyjnymi, wykorzystywane także

do produkcji krochmalu i spirytusu, ich bulwy bogate są w skrobię i cukier, występują w całej strefie

międzyzwrotnikowej.

Uprawa:

  • Azja (90% światowych zbiorów), w tym Chiny 85%, Indie.

Producenci:

 

  • JAM=JAMS=POCHRZYN=IGNAM: rośnie w klimacie gorącym i suchym (międzyzwrotnikowy),

jego bulwy ważą do 18kg, można go sporzyć dopiero po ugotowaniu lub upieczeniu, jest on mało

wydajny, uprawia się go głównie w Afryce, jako roślinę alimentacyjną i przemysłową.

Producenci:

 

  • TARO=KOLOKAZJA: uprawia się na obszarach bagiennych, w rejonach tropikalnych Afryki, Azji i

Oceaniii, jadalne są bulwy, młode liście i pędy, jest to roślina mało wydajna, uprawiana jako roślina

alimentacyjna.

Producenci:

  • Ghana, Chiny, Nigeria.

 

Podobne prace

Do góry