Ocena brak

Uprawa manioku na świecie - Charakterystyka ogólna rośliny i uprawy

Autor /Tytus Dodano /30.09.2011

Maniok należy do najważniejszych roślin strefy tropikalnej. W świecie zajmuje siódme miejsce z uwagi na znaczenie gospodarcze - tuż po zbożach i ziemniakach.

Inne nazwy:

Rosyjska: Mahuok

Angielska: Manioc; Cassana

Francuska: Manioc; Cassare

Hiszpańska: Cassabe; Yuca

Niemiecka: Maniok; Manioc; Manihot; Mandioca

Włoska: Manioca ; Mandicoa

Rodzaj Maniok Manihot Tourn należy do rodziny wilczomleczowate Euphoriaceae i obejmuje około 150 gatunków, spośród których tylko kilka jest uprawianych w celu pozyskania bogatych w skrobię bulw korzeniowych. Gatunki uprawne dostarczają także nasion, z których otrzymuje się olej jadalny.

Najczęściej uprawianymi gatunkami są: maniok jadalny (Manihot Esculenta Cr.), Maniok słodki (Manihot dulcis Pax) i maniok kauczukodajny (Manihot glazzioni Mill).

Maniok jest terminem używanym głównie w europie i Stanach Zjednoczonych Ameryki północnej do nazwania korzeni tej rośliny, a produkt z niej uzyskany nazywa się tapioka. Słowo tapioka zostało wzięte od Indian Tupi (Tipioka) kturzy nazywali tak posiłek z soku tej rośliny. Stwierdzono ze maniok był uprawiany od wieków w tropikalnych regionach Ameryki północnej i południowej. Najbardziej wartościową częścią rośliny są jej korzenie ze względu na dużą zawartość skrobi i innych składników odżywczych. Korzenie są w wielu regionach tropikalnych najważniejszym źródłem węglowodanów Uprawiane są setki odmian w regionach równikowych i można je podzielić na dwie kategorie:

- Manihot palmata (gorzki)

- Manihot aipi (słodki)

Różnice między nimi polegają na zawartości cyjanohydryn i soli cyjankowych. Słodki, czyli nietoksyczny korzeń zawiera poniżej 50 mg cyjanowodoru na kilogram świeżych korzeni, podczas gdy gorzki zawiera 250 mg a nawet więcej cyjanowodoru na kilogram Słodkie korzenie są uprawiane do celów sporzywczych, podczas gdy gorzkie do celów przemysłowych, gdyż wysokie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ( synteza węglowodanów ). Maniok nie może być stosowany jako uprawa pojedyncza ale musi być uprawiany w połączeniu z takimi roślinami jak kukurydza czy inne warzywa.zawierają większe ilości skrobi a podczas procesu technologicznego zawartość cyjanków jest redukowana do bezpiecznej dla zdrowia człowieka dawki (dawka ADI ustalana przez FAO/WHO) . Cassava jest uprawiana w regionach gdzie ziemia jest zbyt uboga dla zbóż. Cassava me toleruje podmokłych, wilgotnych i błotnistych gleb pomimo to ma wysokie zapotrzebowanie na składniki odżywcze (synteza węglowodanów ).

Maniok może być stosowany jako uprawa pojedyncza ale musi być uprawiana w połączeniu z takimi roślinami jak kukurydza czy inne warzywa.

Podobne prace

Do góry