Ocena brak

Układ pokarmowy

Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011

Jama ustna, wydzielina : ślina. enzym: amylaza ślinowa co jest trawione : węglowodany. Pokarm rozdrobniony, roztarty, śliski,nawilżony,

Przełyk wykonuje samoczynne skurcze .

Żołądek zbiornik pokarmu, jest odczyn kwaśny, wydzielina: sok żołądkowy, enzym: pepsyna, podpuszczka (renina), lipaza żołądkowa, co jest trawione: białka, białka mleka, tłuszcze,

Trzustka wydziela hormon insulinę i glukagon oraz sok trzustkowy odprowadzany do dwunastnicy – bierze udział w procesach trawiennych.

Dwunastnica - Wydzielina : sok trzustkowy, żółć, Enzym: ST: lipaza tłuszczowa, Amylaza tłuszczowa(węglowodany). Ż: Trypsyna, chymotrypsyna. Co jest trawione: białka węglowodany tłuszcze .

Jelito cienkie: Sok jelitowy (maltaza ,laktaza, sacharaza- węglowodany) Lipaza – tłuszcze,

Jelito grube : sok jelitowy odczyn zasadowy. Wchłanianie wody, formowanie kału

Rola Żółci : - aktywowanie enzymów trzustki - emulgowanie tłuszczów - wzmaganiu perystaltyki jelit

Trawienie białek : 

(1etap) Żołądek ( pepsyna – rozbija białka na mniejsze cząstki , podpuszczka działa na białka mleka powodując ich ścięcie),

(2etap) masa pokarmowa miesza się z sokiem trzustkowym(trypsyna, chymotrypsyna – trawią białko) i żółcią ,

(3 etap) enzymy wybiórcze kończą trawienie białka rozkładając je na peptydy i wolne aminokwasy. Rozłożone białko zostaje wchłonięte do żyły wrotnej i przez wątrobę wprowadzone do obiegu.

Trawienie tłuszczów: polega na emulgowaniu i hydrolizie tłuszczów do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Rozpoczyna się w żołądku( lipaza i sok żołądkowy ) następuje częściowy rozkład i tłuszcze z pokarmem przechodzą z żołądka do dwunastnicy(Lipaza trzustkowa i żółć- konieczna do wchłaniania Wit rozpuszczalnych w tłuszczach ADEK)

Później do jelita cienkiego gdzie następuje ostateczne strawienie go(lipazę trzustkową) Zostaje rozłożony na glicerol i kwasy tłuszczowe zostaje wchłonięty(kosmki jelitowe) do układu limfatycznego później do wątroby i układu krwionośnego.

Trawienie węglowodanów : rozpoczyna się w jamie ustnej ( amylaza ślinowa) żołądek (kwas solny) dwunastnica ( amylaza soku trzustkowego) Jelito cienkie ( sacharaza, maltaza laktaza) wchłaniane przez kosmki jelita cienkiego,krew , wątroba. Nie strawione resztki do jelita grubego i wydalane.

Bodźce : wygląd, smak, węch, słuch, skórny ( zimno ciepło) inne bodźce ( miła obsługa)

Procesy anaboliczne to procesy syntezy czyli budowania .

Procesy kataboliczne – procesy rozkładu ( z tych procesów czerpie się energię.

Metabolizmprzemiana materii.

Podstawowa przemiana materii to jest najmniejszy poziom przemian energetycznych zachodzących w żywym organizmie warunkujący podtrzymanie procesów życiowych takich jak bicie serca oddychanie itp.

PPM zachodzi gdy : - jesteśmy w idealnym spokoju fizycznym, psychologicznym, idealnym mikroklimacie

CO wpływa na PPM : - wiek- płeć - masa ciała - wzrost - klimat w jakim żyjemy - stan fizjologiczny organizmu.

PPM dorosłego człowieka 1kcal/ kg*h…Ppm24 = masa * 1kcal/(kg*h) *24 h CPM = PPM + SDDZP+ energia potrzebna do wysiłku fizycznego SDDZP – energia potrzebna na strawienie jedzeniaSDDZP = 10 % PPM = 0,1 PPM

Podobne prace

Do góry