Ocena brak

Tymianek pospolity

Autor /Tomasz Dodano /19.01.2012

Krzewinka niska, gęsto rozgałęziona, o pędach zielnych pokrytych liśćmi naprzeciwległymi, równowąskimi. W kątach górnych liści osadzone są nibyokółki drobnych, różowych kwiatów. Owocem jest poczwórna rozłupnia. Cała roślina ma silny, przyjemny zapach. Ten gatunek śródziemnomorski jest obecnie uprawiany w ogrodach i w polu jako roślina aromatyczna i lecznicza. Dawni Egipcjanie używali tymianku do balsamowania zmarłych.

W celach leczniczych zbiera się ziele (Herba Thymi). Ścina się młode pędy ręcznie tylko w okresie kwitnienia i powtarza zbiór w ciągu lata. Suszy się je rozpostarte cienką warstwą, w cieniu lub w suszami w temperaturze maksimum 35°C. Ziele zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są tymol i karwakrol, a prócz niego garbniki, gorycze, saponiny i fitoncydy. Odwar z łyżki ziela i 1˝ szklanki wody (pić 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie) działa przeciwkaszlowo i rozkurczowo. Odwar dodaje się do płukanek przy zapaleniu jamy ustnej i gardła oraz do kąpieli jako środek pomocniczy przy odchudzaniu. Ze świeżych pędów otrzymuje się olejek tymiankowy bogaty w tymol, używany w stomatologii i kosmetyce, do wyrobu pasty do czyszczenia zębów i wód do ust.

Tymianek służy do aromatyzowania sosów, wędlin i ryb (przechowywanie) oraz likieru "benedyktyn".

Okres kwitnienia:

V-VI

Zbiór ziela:

VI-VIII

Podobne prace

Do góry