Ocena brak

Trzyszcz polny

Autor /Borys999 Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1,5 cm. Wierzch ciała opali-zująco zielony z jedną lub więcej parą jasnych plam na pokrywach.

Środowisko: suche, piaszczyste gleby wrzosowisk, opuszczone żwirownie, brzegi lasów, niekiedy wydmy.

Występowanie: Eurazja, północna Afryka.

Liczebność: pospolity, ale obecnie jego liczebność uległa poważnemu zmniejszeniu.

Rozród: zimuje postać dojrzała. Trzyszcza polnego spotyka się od maja do września. Samice składają jaja do kilkumilimetrowej głębokości chodników w piasku.  

Pokarm: larwy kopią sobie 40-milimetrowej głębokości chodniki w piasku. U wejścia czatują na ofiary, którymi są zwykle gąsienice motyli i larwy innych owadów. Wciągają zdobycz do środka chodnika, wbijają żuwaczki w głowę ofiary i wysysają zawartość ciała.

Uwagi: trzyszcze są wyjątkowo zwinne i potrafią się ukryć pod kępkami traw lub w zagłębieniach w ziemi, a w razie niebezpieczeństwa szybko odfrunąć.

Podobne prace

Do góry