Ocena brak

Trzmiel ziemny

Autor /Pluto99 Dodano /25.06.2013

Bombus terrestris (L.), rodzina Apidae pszczołowate. Długość ciała 24—28 mm. Występuje pospolicie. Spotykany jest na trawiastych stanowiskach, miedzach, łąkach i polach. Miejscami liczny. Samice zimują w kryjówkach pod suchymi liśćmi, w różnych szczelinach itp.

Wczesną wiosną wybierają sobie odpowiednie miejsce na założenie gniazda. Zwykle gnieździ się w norach ziemnych, w szczelinach, pod kamieniami itp. W gnieździe przygotowuje beczułkowate komórki na pyłek, miód i potomstwo. Kiedy wylęgną się robotnice, gniazdo stopniowo się rozrasta. W gnieździe bywa najwyżej 150 robotnic.

Podobne prace

Do góry