Ocena brak

Trzmiel ziemny

Autor /Nikodem090 Dodano /30.01.2012

Wygląd: długość 2 cm. Brązowo-żółte paskowanie jest niejednolite i bardzo różne u poszczególnych osobników.  

Środowisko: leśne polany i przesieki w niższych i średnich położeniach górskich.

Występowanie: Europa oprócz pn. Skandynawii.

Liczebność: pospolity i liczny.

Rozród: zapłodnione jesienią samice zimują w kryjówkach na ziemi lub w szczelinach pni drzew. Pierwsze z nich ukazują się w maju i wyszukują kwitnącej jasnoty i dąbrówek, Swoje gniazda zakładają w starych gniazdach ptaków lub w norach ssaków.

Pokarm: na jesieni zwykle nektar z kwiatów.

Podobne prace

Do góry