Ocena brak

Trzciniak

Autor /Natan Dodano /26.01.2012

Wygląd: Największy z trzciniaków; długość ciata 19 cm; silny dziób i wyraźny, jasny pasek nad okiem. Śpiew donośny, skrzypiący: „karre karre kiet kiet krek krek". W czasie śpiewu samiec przeskakuje niespokojnie z jednego czubka trzciny na drugi. Czasami jednak śpiewa spokojnie na czubku trawy; podczas śpiewu otwiera dziób tak szeroko, źe widać jego pomarańczowoczerwoną paszczę. Jest dobrym naśladowcą: potrafi na przykład wpleść do swojego śpiewu krzyk mew. Śpiewa w maju od rana do późnego zmierzchu.  

Środowisko: Występuje od granicy lasów iglastych na północy po brzegi strefy pustyń na południu. W Europie Środkowej i Zachodniej stan liczebny tych ptaków maleje, jest on zaliczany do gatunków zagrożonych wyginięciem. W naszym kraju jest jeszcze dość pospolity nad jeziorami i zalewami. Zasiedla rozległe i wysokie trzcinowiska. Pizy szukaniu pożywienia nierzadko opuszcza trzciny i buszuje w pobliskich zaroślach wierzbowych i innej roślinności przybrzeżnej. Jest ptakiem wędrownym: zimę spędza w tropikalnej Afryce, gdzie przebywa w zaroślach. Na terenach lęgowych pojawia się zwykle na początku maja; odlot w sierpniu.

Lęgi: Okres lęgowy zaczyna się w końcu maja lub na początku czerwca. Trzciniaki przepędzają inne ptaki ze swoich terenów lęgowych, przede wszystkim słabsze trzcinnicz-ki, ale nie przeszkadzają im ptaki tego samego gatunku, tak że można nawet mówić o lęgach w koloniach. Czasami kilka par broni wspólnie swoich gniazd. Buduje tylko samica, samiec przynosi materiał budulcowy, przede wszystkim wyłowione z wody zeszłoroczne łodygi trzcin.

Gniazdo jest czarką głębokości do 25 cm, wiszącą między 3 lub 4 trzcinami; jest ono w środku wyłożone miękko włóknami, korzonkami i Woskami trzciny. Wisi zwykle od 60 do 120 cm nad lustrem wody. Wzniesieniu 4-6 jaj długości przeciętnie 23 mm, zwykle bardzo mocno nakrapianych. Okres lęgowy koniec maja i czerwiec. Wysiadują oboje rodzice przez 14-15 dni. W razie zakłócenia spokoju ptak wysiadujący oddala się dość wcześnie od gniazda. Jeśli ktoś podejdzie zbyt blisko, oboje rodzice okrążają intruza z głośnym krzykiem. Młode opuszczają gniazdo po 12 dniach, 4 dni później zaczynają latać.

Pożywienie: Przy szukaniu pożywienia trzciniaki bezustannie przeskakują z trzciny na trzcinę rozglądając się za zdobyczą. Oprócz uskrzydlonych owadów zjadają ich larwy żyjące w wodzie, czasami także małe żabki i drobne rybki.

Podobne prace

Do góry