Ocena brak

Trybula ogrodowa

Autor /Zenobiusz55 Dodano /25.01.2012

Piękna trybula to roczne zioło, które nie lubi gorącej, suchej pogody, gdyż wówczas szybko wytwarza nasiona. Jeśli dobrze umiejscowimy jej kępę, będzie się bez końca sama wysiewać i rosnąć na nowo. Na terenach o chłodnym klimacie, należy obłożyć ją mulczem. Żeby zapewnić sobie stałe źródło trybuły, wysiewamy nasiona od wiosny do późnego lata, co cztery tygodnie. Przerywamy siewki, by była między nimi 20 cm odległość. Nadające się do użytku liście pojawią się po 6-8 tygodniach od wysiania.

W tym stadium trybula jest zwartą rośliną, o wysokości 15 cm. Jej łodygi kwiatowe dochodzą do 60 cm długości. Ponieważ nie nadaje sie do suszenia ani mrożenia, warto uprawiać ją w doniczce na parapecie okiennym. Zioło zbieramy tuż przed użyciem, gdyż delikatne liście szybko więdną i tracą posmak anyżu. Białe kwiaty pojawiają się po około dziesięciu tygodniach od wysiania. Usuwamy większość z nich, zanim wytworzą nasiona, pozostawiając kilka, żeby mogły same się wysiać.

Trybula jest ziołem preferującym temperatury poniżej 16°C, ale nie znoszącym mrozu. Na obszarach o wyższych temperaturach w lecie, Trybula może rosnąć dobrze tylko wtedy, jeżeli zapewnimy jej dość cienia, świeżego powietrza i wilgoci.

W lecie uprawiamy trybulę w półcieniu. W zimie wytrzyma promienie słabego słońca.

Korzenie trybuly powinny zawsze mieć dostęp do wilgoci, ale nie należy ich zalewać. W zimie potrzebuje ona zarówno wilgoci, jak i powietrza. Jeśli rośnie w doniczce, podlewamy wtedy, gdy powierzchnia podłoża zaczyna wysychać. Na dworze jej rozwój zależy od pogody. Sadzimy ją w łatwo przepuszczalnej ziemi, by zapewnić dobry drenaż.

Przy zalecanych temperaturach trybula nie wymaga zwiększonej wilgotności, ponieważ namoczona ziemia odpowiednio podniesie poziom wilgoci w jej pobliżu. W okresie aktywnego wzrostu, warto każdego ranka zraszać okazy uprawiane w pomieszczeniach.

Jako roślina roczna, trybula nie potrzebuje nawożenia, pod warunkiem, że zawsze uprawiamy ją w świeżym podłożu. W ogrodzie sadzimy w ziemi, która poprzedniej zimy została wzbogacona substancjami naturalnymi i nawozem uniwersalnym.

Stosujemy łatwo przepuszczalną ziemię gliniastą, z dodatkiem (do 1/4 objętości) substancji organicznych, w formie torfu lub jego substytutu. Trybula nie lubi przesadzania. Wysiewamy ją do gruntu lub do pojedynczych doniczek (najlepiej torfowych), dzięki czemu przy przesadzaniu nie naruszymy korzeni.

Trybulą przyprawia się sałatki, zupy. białe ryby i drób. Najlepszy efekt uzyskamy, dodając ją do potrawy w ostatniej chwili. Nadaje się także do octów ziołowych. W europejskich kuchniach stosuje się ją tak, jak pietruszkę.

GDY ZAUWAŻYSZ

Choroby i szkodniki Trybula rzadko cierpi z ich powodu. Wszelkie wykryte szkodniki należy usunąć wodą z mydłem lub odpowiednio dobranym insektycydem. Inne wyjście to wyrwanie i wyrzucenie chorych okazów.

Podobne prace

Do góry