Ocena brak

TRAWIENIE BIAŁEK

Autor /Oswald Dodano /13.10.2011

Zaczyna się w żołądku. Gruczoły żołądka (komórki główne gruczołów żołądkowych właściwych) produkują PEPSYNOGEN. Jest to proenzym proteolityczny. Uaktywnia się w kwaśnym środowisku żołądka i zmienia się w czynna PEPSYNĘ. Jest ona endopepsydazą. Endopeptydaza to enzym proteolityczny który działa na środkowe wiązania w łańcuchu polipeptydowym (łańcuchu aminokwasów). Rozcina on wiązania peptydowe białek i wyższych polipeptydów na niższe polipeptydy.

Po części strawione białka dostają się z żołądka do dwunastnicy. Trzustka wydziela do dwunastnicy proenzymy proteolityczne: 1)trypsynogen i chymotrypsynogen (aktywowane w trypsynę i chymotrypsynę) oraz 2)proaminopeptydazy i prokarboksypepetydazy (>aminopeptydazy i karboksypeptydazy).

2- egzopeptydazy, są to enzymy, które rozczepiają końcowe wiązania peptydowe. Mogą one rozcinać wiązania peptydowe od strony końca karboksylowego albo aminowego stąd nazwy.

Gruczoły jelitowe wydzielają tylko proaminopeptydazy.

Kiedy białka zostaną już rozłożone na aminokwasy, są wchłaniane w jelicie przez kosmki jelitowe do naczyń krwionośnych.

W żołądku wydzielana jest także RENINA (podpuszczka/ chymozyna). Jest to enzym występujący u młodych ssaków, który powoduje ścinanie rozpuszczonego białka mleka i jego trawienie.

Podobne prace

Do góry