Ocena brak

Trawienie

Autor /amanda1 Dodano /10.01.2012

Wydzielina gruczołów jelita cienkiego zawiera trzy fermenty trawiące węglowodany: diastazę, maltazę i — nie zawsze — laktazę, poza tym ferment (erypsyna) rozkładający białka (peptydy na kwasy aminowe), wreszcie — lipazę, która trawi tłuszcze. Ta czynność trawienna jelita cienkiego nie odgrywa jednak dominującej roli; większe znaczenie w procesie trawienia wszystkich trzech rodzajów substancji pokarmowych mają fermenty wydzielane przez trzustkę do dwunastnicy, jak to zobaczymy dalej, a pomocniczą rolę w trawieniu tłuszczów odgrywa żółć wydzielana przez wątrobę. Ponadto błona śluzowa jelita cienkiego wytwarza wydzielinę dokrewną, sekretynę — hormon pobudzający wydzielanie trzustki, oraz ferment, entero-kinazę, aktywującą trypsynę wydzielaną przez trzustkę.

Wchłanianie ostatecznych produktów trawienia jelitowego dokonuje się głównie w jelicie cienkim i do tej czynności błona śluzowa tego odcinka jelita jest przede wszystkim dostosowana. Fałdy Kerckringa i kosmki bardzo znacznie powiększają powierzchnię wchłaniającą (resorpcyjną); komórki nabłonka jelitowego zaopatrzone są w brzeżek prążkowany, w dobrze rozwinięte mitochondria, w których zlokalizowane są śródko-mórkowe enzymy, oraz w wewnętrzny aparat siateczko wy Golgiego. Wszystkie te właściwości, jak stwierdzono, świadczą o tym, że nabłonek jelita cienkiego bierze czynny udział w procesach wchłaniania. Czynność tę ułatwiają ruchy warstwy mięśniowej błony śluzowej i włókna mięśniowe kosmków.

Substancje wchłonięte przez nabłonek kosmków przekazywane są dalej do naczyń krwionośnych i do naczyń chłonnych. Woda i rozpuszczone w niej białka (rozłożone na aminokwasy), węglowodany (proste cukry) oraz sole dostają się do gęstej podna-błonkowej sieci naczyń krwionośnych włosowatych. Tłuszcze, syntetyzowane w nabłonku z glicerolu i kwasów tłuszczowych, przedostają się w postaci subtelnej emulsji wprost do naczyń chłonnych kosmków.

Podobne prace

Do góry