Ocena brak

Trawa pampasowa

Autor /Kornel Dodano /25.01.2012

Trawa pampasowa pochodzi z obszarów Chile i Argentyny. Preferuje klimat umiarkowany, a najlepiej rośnie w pobliżu zbiorników wodnych, na wilgotnej, ale dobrze przepuszczalnej glebie. Świetnie prezentuje się zwłaszcza jesienią, rosnąc w pobliżu przebarwiających się krzewów, iglaków lub kwitnących wrzosów i wrzośców lub też na środku trawnika. Trawa pampasowa w naszym klimacie wymaga starannego okrycia przed zimą. Robimy to po pierwszych przymrozkach. Puszyste kwiatostany podobne do pióropusza pojawiają się w połowie września. Smukłe, wąskie szarozielone liście budzą podziw przez cały rok. Wyjątkowo atrakcyjnie oszronione kępy tej trawy. Na otwartej przestrzeni silny wiatr może jednak potargać kwiatostany tak bardzo, że konieczne stanie się ich usunięcie.

Warto wiedzieć

Jeśli nie będziemy przycinać starszych okazów, będą szpecić nasz ogród; staną się też siedliskiem dokuczliwych owadów, np. os. 

Podłoże powinno być żyzne i przepuszczalne. Glebę warto wzbogacić dobrze rozłożonym materiałem organicznym. Na takiej glebie rośliny są przeważnie wyższe i bardziej okazałe. 

Roślinę najlepiej rozmnażać wiosną przez podział korzenia. Nie nadają się do tego starsze kępy. Warto więc kupować trawę w sklepach. Możemy też na powierzchni gleby wysiewać nasiona. Idealna temperatura powinna wynosić 13-18°C.  

Odmiany:  

'Gold Band' - osiąga wysokość 1,5 m, ma pasiaste żółto-zielone liście;  

'Pumila' - wys. do 1,2 m, tworzy zbite kępy o krótkich liściach, ma kremowobiałe pióropusze;  

'Rendatleri' - wys. do 3 m, jej różowo zabarwione kwiatostany są łukowato zagięte.

Podobne prace

Do góry