Ocena brak

TRANSPIRCJA

Autor /KolesHaHa Dodano /02.08.2013

Parowanie wody, przenikanie (dyfuzja) pary wodnej z wnętrza i powierzchni rośliny do atmosfery, odbywające się głównie przez aparaty szparkowe (transpiracja szparkowa) i w niewielkim stopniu również przez skórkę (transpiracja kutykularna).

W sytuacji, gdy roślina jest odpowiednio zaopatrzona w wodę, transpiracja wytwarza siły ssące w roślinie, co pozwala jej na ciągły przepływ wody i tym samym transport niezbędnych dla rozwoju soli mineralnych, a także, przy wysokiej temperaturze otoczenia, powoduje ochłodzenie organizmu rośliny. Przy niedostatecznym dostępie do wody transpiracja staje się zjawiskiem szkodliwym dla rośliny.

Dlatego też u roślin lądowych niezbędne są mechanizmy regulujące stopień parowania wody z rośliny do atmosfery. Są to przede wszystkim, zamykające się i otwierające, w zależności od warunków pogodowych, aparaty szparkowe. Ze względu na rozwiniętą powierzchnię oraz inne przystosowania (obecność aparatów szparkowych) głównymi organami transpiracji w roślinie są liście.

Do góry