Ocena brak

Topola czarna

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Wysokie drzewo o gałęziach najpierw brunatnych, później szarozielonych, o korze pomarszczonej, szaroczarnej. Liście są ogonkowe, jajowatorombowe, o podstawie klinowatej. W ich kątach znajdują się lepkie pączki. Topola jest gatunkiem dwupiennym. Kwiaty męskie i żeńskie są zebrane w kotki, które rozwijają się wczesną wiosną, przed liśćmi. Owocem jest torebka, nasiona są pokryte puchem. Drzewo to sadzi się w miejscach wilgotnych, wzdłuż biegu wód, przy rowach i drogach.

Medycyna używa pączków (Gemmae Populi), które zbiera się na wiosnę, gdy są jeszcze zamknięte w lepkich łuskach. Najlepiej zbierać je z drzew ściętych lub wywróconych. Pączki należy suszyć szybko, najlepiej w suszami. Przechowuje się je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zawierają olejek eteryczny, garbniki, glikozydy, m.in. salicynę i populinę, substancje żywicowe i inne. Działają silnie dezynfekująco i moczopędnie; stwierdzono również ich skuteczność przeciw nieżytom górnych dróg oddechowych. Obniżają zawartość mocznika we krwi i uśmierzają bóle stawów pochodzenia gośćcowego. Sporządza się odwar z łyżki rozgniecionych pączków i szklanki wody i pije 1/4-3/4 szklanki 2-4 razy dziennie. Maść zrobiona z roztartych pączków, świeżych lub suchych, ewentualnie z dodatkiem kory z młodych gałązek, świeżej lub suchej, leczy choroby skórne, żylaki odbytu i bóle spowodowane przez dnę lub gościec.

Topola biała (P.alba), topola balsamiczna (P.balsamifera) i topola osika (P.tremula) są również wykorzystywane w celach leczniczych.

Okres kwitnienia:

IV

Zbiór pączków:

III-IV

Zbiór kłączy:

III-IV

Podobne prace

Do góry